Groepsreis naar Zuid-Afrika en Swaziland

Kaapstad

Op Cape Town International wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger, uw gids en chauffeur.

  • U rijdt naar Kaapstad en maakt een korte rondrit ter kennismaking met deze prachtige stad.
  • Na het inchecken in uw hotel en de lunch begint u opgefrist aan de middagactiviteiten, waarvoor een specifieke bewolking de prioriteit bepaalt.
  • Als het helder weer is en de Tafelberg is voor bezoekers geopend, dan gaan we er meteen naar toe. Want als de tafel niet ‘gedekt’ is, moeten we daar gebruik van maken. Voor een indrukwekkend uitzicht gaat u met de nieuwe lift naar boven. Een ‘gedekte tafel’ betekent hier dat de berg door een dikke wolkenlaag wordt bedekt. Deze wolken worden door ‘De Kaapse Dokter’ (luchtstroom vanuit Antarctica) vanuit het zuiden aangevoerd. Dan is het niet mogelijk de berg te bezoeken.
  • Terwijl het in Nederland winter is, geniet u hier volop van de zomer tijdens een wandeling in de ‘Kirstenbosch Botanical Gardens’, één van de grootste botanische tuinen ter wereld. De officieel in 1913 geopende tuin ligt in de oostelijke schaduw van de Tafelberg en beslaat 560 hectaren met meer dan 9000 soorten bomen en planten. Voor botanici is deze tuin dan ook een belangrijk studiecentrum. De grond werd in 1902 aan het land nagelaten door Cecil John Rhodes, naar wie het oude Rhodesië (thans: Zimbabwe) werd vernoemd.
  • De avond begint met een welkomstdiner. Hierna staat een bezoek aan hét uitgaanscentrum van Kaapstad ‘The Victoria and Albert Waterfront’ op het programma. The Waterfront, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is gelegen rondom de oude Victoria en Albert havens. Deze zijn respectievelijk in 1870 en 1905 in gebruik genomen en zijn ook nu nog volledig in gebruik.
  • Overdag kunt u hier nog ‘ de echte zeevaartatmosfeer ‘ proeven, maar in de avond bruist The Waterfront en flaneert men van terrasje naar terrasje. Uw vakantie is begonnen.

Cape Peninsula Tour

Een rondrit over het schitterende Kaapse Schiereiland biedt u een dag vol natuur, dieren en weidse uitzichten. Misschien krijgt u voor het eerst in uw leven de Indische en de Atlantische Oceaan in één blikveld te zien. Toch wel bijzonder.

  • De rit gaat vanuit uw hotel door de stad en langs de bergen naar het zuiden en volgt een prachtige route met indrukwekkende landschappen.
  • Via Muizenberg en Vishoek rijdt u richting Simonstad voor een bezoek aan de Jackass Pinguïns, een grote kolonie die zich hier in de loop der jaren heeft gevormd.
  • U kijkt nu uit op Valsbaai. Langs de kust van deze baai bevinden zich de mooiste stranden van Cape Peninsula. Het water is hier altijd een graad of tien warmer dan van de stranden aan de oostzijde, waar de Koude Golfstroom vanuit Antartica vlak langs de kust van het schiereiland voedselrijk, maar koud water naar het noorden stuwt.
  • U neemt afscheid van de koddige en vermakelijke pinguïns en rijdt verder naar het zuiden, naar het Natuurreservaat Kaap die Goeie Hoop en Cape Point.
  • Het Natuurreservaat, ongeveer 70 kilometer van Kaapstad en ca. 7700 ha groot, is bekend om zijn grote verscheidenheid aan fauna en inheemse flora (Fynbos).
    U kunt er bijna 1200 veelal bijzondere plantensoorten en meer dan 160 vogelsoorten ontdekken. Dieren die u misschien kunt tegenkomen zijn o.a.: de Kaapse bergzebra’s, elanden, zilverjakhalzen, rooikatten en allerlei soorten bokken, zoals de Bontebokken, Springbokken en de Kaapse Grijsbokken. U vindt hier ook de herdenkingszuilen van Vasco da Gama en Bartholomeas Diaz, de eerste ontdekkingsreizigers, die hier aan land zijn gegaan om vers water en proviand in te slaan.
  • Het einddoel is de oude vuurtoren bovenop de rotsen. Een treintje brengt u naar boven. Deze vuurtoren werd in 1860 gebouwd en was toentertijd de sterkste van Zuid-Afrika. Vanaf dit punt heeft u een schitterend uitzicht over de Indische en de Atlantische Oceaan, het diepblauwe domein van walvissen die u hier van Juli tot December vaak kunt zien.
    Vanaf hier kunt u in de diepte de nieuwe vuurtoren zien liggen. Deze heeft nu de taak van de oude overgenomen. Na dit bezoek kunt u, genietend van het uitzicht op de Atlantische Oceaan en Kaap die Goeie Hoop, weer naar beneden wandelen. Op de terugweg brengen wij nog een bezoek aan deze, voor ons, historische Kaap. Als u goed over de oceaan kijkt kunt u misschien nog het spookschip ‘de Vliegende Hollander ‘ zien rondwaren. Daarna rijden wij het park weer uit als wij verder gaan met onze tocht over de indrukwekkende ‘Cape Peninsula’.
  • De middag is gereserveerd voor een bezoek aan Duiker Island en het unieke schouwspel dat vele honderden robben op deze grote rotsplaat voor de kust bieden. U rijdt via Kommetjie naar Houtbaai en verlaat per boot de bedrijvige haven van dit stadje, dat bekend staat om de levendige handel in allerlei soorten versgevangen vis. Aangekomen bij deze rotsplaat wordt u verrast door al die glanzende robben, jong en oud die voortdurend over elkaar heen duikelen. Een spektakel eerste klas!
  • Na het diner kunnen de liefhebbers nog over ‘The Waterfront’ flaneren.

Kaapstad – Kagga Kamma

Voor u Kaapstad echt achter u laat kunt u nog één keer een blik op de stad werpen vanaf het Bloubergstrand, dat ten noorden van de stad ligt. Dit is het mooiste punt om Kaapstad, met op de achtergrond de Tafelberg, op de gevoelige film vast te leggen. U herkent hier ook de bekendste foto van deze stad!

  • De ongeveer 150 km lange route naar Kagga Kamma leidt via de N1 richting Worcester (spreek uit: Woester), door het prachtige wijngebied van Paarl. De lange Hugenoten Tunnel, die verderop ligt, is een waar huzarenstuk in de historie van de Afrikaanse wegenbouw en vergemakkelijkt tegenwoordig de reis door de Westkaap.
  • Via Wellington en Ceres en door het golvende landschap van Swartland komt u in het gebied van de Sederberge, zo genoemd naar de inheemse cerdersoort Widdringtonia cederbergensis.
  • De hoogste berg is de ‘Sneeuberg’ (2000 meter), die inderdaad vaak in de winter met sneeuw is bedekt. Dit imponerende berggebied is nog een relatief ‘stil’ toeristisch gebied en door die stilte des te sprekender.
  • Kagga Kamma, ten zuiden van de Cederbergen, ligt prachtig in een ongerept berggebied, een particulier natuurreservaat in de Kleine Karoo. Hier bent u te gast in, zo mogen we het toch wel stellen, ‘bijsondere onderkomens’.

Kagga Kamma

Vandaag gaat u op pad voor wat men hier noemt ‘Wild Besigtigings Ritte’.

  • Een veldgids neemt u mee in 4 x 4 terreinwagens op zoek naar de zwarte en blauwe wildebeest, de koedoe, de eland en de zebra’s van de Kleine Karoo. Onderweg vertelt hij u van alles over het landschap en de bijzondere plantensoorten.
  • De gehele Karoo strekt zich over de Oost-, West- en Noordkaap provincies uit, beslaat 395.000 km2 en daarmee 1/3 deel van Zuid-Afrika. Door een gebrek aan oppervlaktewater is het landschap halfdroog en weinig vruchtbaar.
    De naam Karoo of Karroo betekent dan ook ‘het dorstige land’ (uit het Khoisan). De Kleine Karoo, ook wel de Zuidelijke Karoo genoemd (in het Afrikaans Klein Karoo of Suiderlik Karoo) is één van de subregio´s in de Westkaap.
  • Het is een lager gelegen plateau tussen de Groot-Swart Berge in het noorden, de Lange Berge in het zuidwesten en de Quteniqua Berge in het zuidoosten, met de onderbroken Kammanassie Berge als verbindende schakels. Met een lengte van ca. 245 kilometer en een noord-zuid breedte van ca. 480 kilometer was de Kleine Karoo vroeger een eindeloos lijkend kaal en dor landschap.
    Door verbeterde watervoorziening zijn veel van deze gronden nu in cultuur gebracht en is het bebouwde areaal met vele duizenden hectares uitgebreid.
    U zult verrast zijn door het geheel andere en uitermate ontwikkelde landschap. Uitgestrekte golvende velden met diverse soorten granen en alfalfa, grote boerderijen vanwaar de boeren per helikopter of vliegtuig hun gebied in de gaten houden. Dit is geen land van cowboys!
    Er worden op grote schaal druiven, abrikozen, appels en perziken verbouwd, waar ook brandenwijnen en dessertwijnen van worden gemaakt.
  • De Merino schapen en Angora geiten geven een hoge kwaliteit wol en mohair. De enige bewoonbare delen zijn de valleien van de vijf rivieren, die 300 tot 600 meter boven zeeniveau liggen.
  • Na de lunch bezoekt u de oude ‘woonplekke’ van de San Boesmans. De rotstekeningen die u daar ziet zijn volgens archeologen meer dan 6000 jaar oud … Dit inheemse volk, indertijd door de Nederlanders ‘Bosjesmannen’ en later door de Engelsen ‘Bushmen’ genoemd, is verwant aan de Khoikhoin of Hottentots. Antropologen geven nu de voorkeur aan hun Khoi naam, de San (san is het meervoud van sa). De San leven nu hoofdzakelijk in Botswana, Namibië en het noordwesten van Zuid-Afrika.
  • Met een schitterend uitzicht over de 500 meter diepe adembenemende afgronden van de Riet rivier sluit u de dag af onder het genot van een ‘skemerkelkie’.

Kagga Kamma – Stellenbosch

Vandaag voor het eerst vroeg op voor een dag waarin WIJN centraal staat.

  • Weer naar het zuiden rijdend doorkruist u een landschap van eindeloze landerijen met druivenstokken. U rijdt nu door de Hugenoten Tunnel en u arriveert dan, na een rit van ong. 150 kilometer, in Stellenbosch. In 1679 gesticht door de Kaapse Gouverneur Simon van der Stel en naar hem vernoemd.
    Van Riebeeck was als arts zeer goed op de hoogte van de goede eigenschappen van wijn en brandewijn voor de bemanningen van de VOC schepen en heeft om die reden al druivenstokken laten aanplanten. Maar de wijnbouw is hier groot gemaakt door Franse immigranten, de Hugenoten. In het gebied rondom Paarl, Franschhoek en Stellenbosch komt u dan ook nog steeds veel namen van Hugenoten tegen die de Franse druivenrassen meebrachten. De jonge aanplant bleek uitstekend te gedijen in het klimaat van de Westkaap. De Afrikaners gingen ermee verder en ontwikkelden een nieuw soort druif, de Pinotage, een hybride van Pinot Noir en Hermitage. Misschien moet u die vanavond eens proeven, jong gedronken is hij het lekkerst.
  • Paarl en Stellenbosch zijn de gebieden bij uitstek waar de Afrikaans sprekende afstammelingen van de Europeanen hun plaats hebben gevonden. U maakt in het mooie dorp Stellenbosch een wandeling door het historische centrum en passeert een aantal panden in oude Kaaps-Hollandsche bouwstijl. In een van deze panden vindt u ‘Oom Sammie se winkel’, een rariteitenkabinet optima forma. Na deze wandeling brengen wij een bezoek aan een wijnmakerij. U krijgt er een rondleiding en komt alles te weten over de Zuid-Afrikaanse wijnen. Geen wijnmakerij zonder proeven en aangezien de wijn uit deze streek zelfs in Nederland bekend is, bestaat de kans dat u een glas wijn proeft dat een glimlach van plezierige herkenning oproept.
  • Ook maken een korte rit door het deel van de stad waar de beroemde universiteit van Stellenbosch is gevestigd. Let eens op de zeer Afrikaanse namen van alle faculteiten. Hier hebben vele beroemde mensen hun studie gevolgd.

Stellenbosch – Oudtshoorn

Via een route van 400 kilometer ziet u vandaag, op weg naar Oudtshoorn, weer een ander magnifiek deel van de Kleine Karoo. Een bezoek aan struisvogels, de Kango Grotten en een bijzondere kennismaking met dieren die in Nederland alleen in de dierentuin te zien zijn.

  • De Kleine Karoo strekt zich uit van de Westkaap Provincie tot aan de denkbeeldige lijn George / Knysna. Hier gaan de enorme velden over in de bergruggen van de Kamanassieberge en de Outniekkwaberge.
  • De tocht voert u over Route 62. Het Afrikaans alternatief voor Route 66 in Amerika. Vele ondernemers hebben meegewerkt aan dit initiatief ter bevordering van de werkgelegenheid en de realisatie van dit plan. Oude gebouwen werden opgeknapt en begonnen aan een tweede leven als hotel of pleisterplaats voor toeristen.
    Vanuit Stellenbosch gaan wij naar Somerset West en dan via het fraaie plaatsje Swellendam richting Suurbraak en vervolgens dwars door de Kleine Karoo naar Barrydale. Onderweg ziet u borden dat er hier radioactieve bronnen zijn. Dat is vlak voor Ladismith. Na Calitzdorp komt u tenslotte in Oudtshoorn, het grootste dorp en hoofdstad van de Kleine Karoo.
  • Tegen de middag bent u dan in de ‘Volstruis hoofdstad van die Werelt’. Al vele kilometers voor Oudtshoorn ziet u deze mooie, statige en wat excentriek ogende struisvogels in de weilanden staan. U bezoekt een struisvogelboerderij, dé plek om veel meer aan de weet te komen over deze bijzondere dieren.
  • Zo krijgt u informatie over het fokprogramma, struisvogelleer, omeletten en de veren van een volstruis. U wordt op de struisvogelboerderij uitgenodigd voor de lunch. Nooit (verse) volstruisbiefstuk geproefd? Dan is dit de eerste én de beste gelegenheid.
  • Na van de lunch genoten te hebben, bezoekt u de indrukwekkende Kango Grotten. Met hun bizarre druipsteenformaties worden deze grotten als één van de grootste natuurwonderen van het land beschouwd en zijn in 1938 dan ook tot nationaal monument verklaard. De stalagmieten (onder) en de stalactieten (boven) zijn ongeveer 100 miljoen jaar oud en hebben zich gevormd op een breuklijn in het kalkzandsteen van de voetheuvels van de Swartberge. De ingang van deze grotten was al lang bekend bij de SAN mensen, die de grotten als schuilplaats hebben gebruikt.
  • Vele eeuwen later, in 1780, is de ingang opnieuw ontdekt. Toen de grond in 1828 aan boer Van der Westhuizen werd toegewezen, zijn de grotten verder onderzocht en kort daarna opengesteld voor bezoekers. Het gehele grottenstelsel beslaat vele tientallen kilometers. Slechts een klein deel hiervan is geopend voor publiek. Nog steeds worden tijdens onderzoekingen nieuwe zalen en rotsformaties ontdekt.
  • Wellicht is er nog tijd over om ook een bezoek te brengen aan het Cheetah Conservation Project dat in Oudtshoorn is opgezet. Dit is één van de plaatsen ter wereld waar de prachtige jachtluipaarden worden gefokt om de populatie van deze roofdieren te vergroten.
  • Wilt u de dieren aaien? Dan kunt u als ‘Cheetah temmer’ de kooi binnengaan. Hier is uw kans. Als beloning krijgt u – tegen betaling weliswaar – een oorkonde voor uw moed!

Oudtshoorn – Knysna

De route van Oudtshoorn naar Knysna is maar 150 kilometer. Eerst rijdt u via de schilderachtige Montaqupas en de Outeniquapas naar Wilderness.

  • Wilderness is heel aantrekkelijk omdat het één van de mooiste stranden van dit gebied rijk is. Veel gepensioneerde politici en gefortuneerde zakenlieden hebben daarom dit dorp uitgekozen om van hun welverdiende rust te genieten en lieten de enorme huizen in de heuvels langs de zee bouwen. U vangt hier een eerste glimp op van de spoorlijn ‘de Outeniekwa Choo Choo’. De oude stoomtrein die hier vertrekt en via Sedgefield naar het kustdorpje Knysna tuft. Zowel de spoorlijn als de stoomtrein worden geheel door – vaak gepensioneerde – vrijwilligers in bedrijf gehouden. Toeristen en Afrikaners die naar hun werk of de stad gaan, reizen graag met de stoomtrein omdat deze kalm door een schitterend gebied van heuvels en moerassen rijdt.
  • U stapt in Sedgefield op de stoomtrein voor het resterende traject naar Knynsa. Hier staat de bus bij de ‘statie’ weer op u te wachten.
  • Knynsa ligt heel mooi middenin de lommerrijke Tuinroute en het stadje zelf is enerzijds heerlijk actief en anderzijds een beetje slaperig. U kunt er gezellig winkelen, even uitrusten op gezellige terrasjes, de sfeer van het stadje en de bevolking proeven.

Knysna en omgeving

Vanmorgen kunt u een beetje uitslapen, wat winkelen, genieten van de mooie omgeving en bijkomen van alle indrukken die u in de afgelopen dagen heeft opgedaan.

  • Vlak achter de hoofdweg door het dorp is een groot, modern winkelcentrum. Maar bij de kraampjes langs de weg vindt u misschien wel de aardigste souvenirs.
  • Het gedeelte van Zuid-Afrika waar u zich nu bevindt noemt men ‘The Garden Route’, de Tuinroute. Deze naam is niet gegeven omdat hier zoveel tuinen zouden zijn, maar omdat dit schitterende natuurgebied zo groen is. In de lente is de bloemenpracht overweldigend.
  • U maakt vandaag een prachtige rit door het Tsitsikamma Nasionale Park en bezoekt Plettenberg Baai. Het Nationale Park is een restant van wat eens uitgestrekte wouden waren. Hier stonden bomen van vele honderden jaren oud en het kleine deel dat er nu resteert is beschermd. Aan het oostelijke einde van het Nationale Park maakt de bus een fotostop bij de Storm’s Rivier Brug, die 130 meter hoog boven de afgrond hangt en 190 meter lang is.
  • Dan gaat u op weg naar de Plettenberg Baai. Op deze plaats ontstond de eerste, tijdelijke blanke nederzetting. Een Portugees schip, de Sao Goncalo, strandde in de baai en de overlevenden kwamen hier aan wal. Van het grote schip was weinig meer over. Van de restanten heeft de bemanning, die de ramp heeft overleefd, in acht maanden twee kleinere boten gebouwd, waarmee zij verder konden varen.
    Nu is Plettenberg Baai vooral bekend als vakantieoord en vanwege de walvissen en de dolfijnen, die hier van juni tot december op hun trek naar het zuiden te zien zijn.
  • De drie grote, witte stranden zijn de trekpleister voor veel Afrikaners, die hier dan ook een vakantiehuis of een caravan op één van de vele campings hebben.
  • ’s Avonds kunt u genieten van Knysna met zijn cafeetjes en terrasjes.

Knysna – George – Durban – Drakensbergen

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar de luchthaven van George voor de vlucht van anderhalf uur naar Durban.

  • Na de landing bent u in de provincie Kwazulu-Natal, het thuisland van de Zulu’s, aangekomen. Vanuit Durban rijden we naar het prachtige natuurgebied met de welklinkende naam Drakensbergen. U rijdt vanuit de stad naar het westen, richting de Nederlands klinkende plaats Pietermaritzburg. Nabij Howick ziet u in de verte het gebergte met de sprookjesachtige naam de ‘Drakensberge’ al opdoemen.
    Deze bergketen omsluit het kleine Koninkrijk Lesotho volledig. Dit bergkoninkrijk is, aan deze zijde, alleen bereikbaar via de 43 kilometer lange Sanipas, die Himeville in de provincie Kwazulu-Natal met Mokhotlong in Lesotho verbindt.
    Deze pas is het hoogste bergpad van zuidelijk Afrika. Uw hotel ligt aan de voet van de pas in een weelderig stuk natuur.

Drakensbergen

Misschien heeft U zich er al op voorbereid: vandaag kunt u de avontuurlijke en imponerende tocht maken over ‘Die dak van Afrika’, zoals de Sanipas wordt genoemd. En met recht.
Hier kunt u alleen rijden in 4 x 4 terreinwagens en uiteraard onder leiding van een ervaren gids.

  • Het ‘bergpad’ over de Drakensberge voert langs de bovenloop van de Mkomazana rivier tot aan de grenspost en ligt temidden van pieken met namen als Hodson en de Twaalf Apostelen. Misschien ziet u de Thabana Ntlenyana liggen, met 3482 meter de hoogste berg van de Drakensberge. De uitzichten over de bergen zijn sprookjesachtig, werkelijk adembenemend.
  • Vele eeuwen geleden trokken de Boesmans ofwel de San al via dit pad over de bergen. Na de San volgden later de veehoeders die hun schapen via de Sanipas naar Lesotho brachten om ze daar te verkopen. Basoeto ponies werden gebruikt om handelswaar naar het bergrijk te vervoeren. Deze ponies kunt ook nu nog tegenkomen.
  • In de hoogstgelegen pub van heel Afrika, voelt u zich echt op ‘Die dak van Afrika’, geniet er van een drankje en het schitterende uitzicht.

Drakensbergen – Durban

Vandaag rijden we terug naar Durban.

  • Na aankomst in de stad maakt u eerst een korte rondrit door Durban om alvast een eerste indruk van de stad te krijgen.
  • De rest van de dag kunt u invullen zoals u dat verkiest. U heeft de tijd om te acclimatiseren en op uw gemak van Durban te genieten. Uw hotel ligt aan ‘The Golden Mile’, het uitgaansgebied van de stad en zeer dichtbij het strand.
  • Alvast een tip: de twee straten die u niet mag missen zijn Smithstreet en Weststreet. Deze lopen vanaf ‘The Golden Mile’ recht de stad in. Hier is de architectuur bijzonder fraai, zijn de winkels de moeite waard en vindt u ook het Stadhuis en het oude Postkantoor.
    Dan is er het bekende winkelcentrum ‘The Workshop’, waarvoor de oude ‘trein statie’ werd verbouwd. Bij dit winkelcentrum is geregeld een markt waar de lokale bevolking zijn waren verkoopt. Een aanrader! Uw gids neemt liefhebbers graag mee.

Durban – Hluhluwe Game Reserve

Vroeg op voor een lange maar indrukwekkende tocht door Kwazulu-Natal.

  • Via de N3, door de Afrikaners ‘de Nasionale route 3’ genoemd, rijdt u naar de kust van waaraf wij de N2 noordwaarts gaan volgen tot aan Stanger. Vanaf deze plaats gaat de route helemaal naar het noorden door golvende suikerrietplantages met weidse vergezichten. Dit is het vruchtbaarste gebied van Kwazulu-Natal.
  • Aan het eind van de middag komt u aan bij het oudste wildpark van Zuid-Afrika, het Hluhluwe (spreek uit: Slusluwie)/ Umfolozi Game Reserve.
  • Het Hluhluwe wildpark is in 1895 gesticht, beslaat bijna 100.000 hectaren en was vroeger het privé jachtterrein van de Zulu koningen. Het park is vernoemd naar de rivier die er door stroomt. De rivier ontleent zijn naam weer aan de Umhluhluwe of baviaanslingerplant, die welig tiert aan de oevers. De begroeiing bestaat hoofdzakelijk uit inheemse bossen en Zulu Doringveld. Het park is trots op de vele antilopen, roofdieren en meer dan 400 vogelsoorten. Maar men koestert in het bijzonder de witte en zwarte neushoorns, waardoor het park beroemd is geworden.
    Het eigen fokprogramma om de neushoorns voor uitsterven te behoeden verloopt zo voorspoedig dat er nu honderden zwarte en bijna 2000 witte neushoorns leven. Hluhluwe heeft tegenwoordig dan ook de functie van ‘voorraadschuur’ voor andere, nieuwe, parken gekregen.
  • Het Umfolozi wildpark dateert van 1958 en ligt in het deel waar de Witte en Zwarte Mfolozi rivier samenkomen. Het park vormt nu met Hluhluwe een aaneengesloten natuurgebied. Hier zijn sinds de jaren ’80 de olifanten teruggekeerd, maar ook leeuwen zijn weer ingevoerd. Volgens de lokale legende is de eerste leeuw, een kolossaal mannetjesdier, zelf helemaal vanuit Mozambique naar het park gekomen. Hij zou in 1958 voor het eerst zijn gezien en twee jaar later met twee wijfjes. De leeuwen die nu in het park leven zouden zijn nageslacht zijn. Wie weet, misschien is het waar.
  • Vanaf het uitkijkplateau, achter de receptie, heeft u een prachtig uitzicht over het park.

Hluhluwe

Vandaag zeer vroeg op voor uw eerste Game Drive in dit beroemde park.

  • U gaat in een 4 x 4 terreinwagen en onder leiding van een bekwame ranger ‘op jacht ‘ naar de dieren die hier leven. Hopelijk ziet u een deel van ‘The Big Five’, maar het is een kwestie van geluk en vooral goed spotten, zoals men dat noemt.
  • Na afloop ontbijt en de rest van de dag bent u heerlijk vrij om te genieten van de fraaie omgeving.
  • ’s Avonds kunt u nogmaals genieten van een game drive.

Hluhluwe – Swaziland

Alweer een vroege start van de dag.

  • Na het vroege ontbijt maakt u een rustige rit naar de uitgang van het Hluhluwe wildpark. Hier is het de laatste keer dat u ontspannen van de dieren en het landschap kunt genieten.
  • De volgende stop die wij gaan maken is bij een Zulu Dorp. Hier krijgen wij uitgebreid uitleg over hun manier van leven en laten zij ons een aantal dansen zien. Een goede gelegenheid om dit trotse volk op de gevoelige plaat vast te leggen.
  • De route van vandaag voert u naar de in het noorden van Kwazulu Natal gelegen grenspost van Golela. Hier verlaat u Zuid-Afrika en bij de Swazi grenspost Lavumisa rijdt u het Koninkrijk Swaziland binnen.
    Bij de Zuid-Afrikaanse grens moeten alle formaliteiten vervuld worden en daarna bij de Swazi grens opnieuw. Stukje lopen van de ene grenspost naar de andere.
  • De tocht gaat via Nsoko weer verder naar het noorden, naar Big Bend. Hier wordt gestopt voor een kopje koffie. Het einddoel van vandaag is de prachtige Ezulwini vallei, waarin uw hotel ligt.

Swaziland – Kruger National Park

De tocht van vandaag zet 220 kilometer op de teller: van Swaziland naar één van de hoogtepunten van de reis, het wereldberoemde Kruger National Park.

  • Vanuit de Ezulwini vallei doorkruist u Swaziland weer verder naar het noorden. Eerst echter het bezoek aan de lokale markt en aan de beroemde glasfabriek van Swaziland. Alles wordt hier gemaakt van gerecycled glas.
  • Dan verder en al snel bent u dan op de hoogvlakte. Hier is alles groener, maar ook veel drukker aangezien dit het dichtstbevolkte gebied van Swaziland is. In het koninkrijk wordt veel gedaan om het land te moderniseren en te laten aansluiten bij de vaart der volkeren. Brede rijkswegen zijn hier nu normaal. Vroeger waren het veredelde karrensporen die door het land gingen. Een aantal van deze wegen worden aangelegd met steun vanuit Nederland.
  • De weg die even later de bergen in klimt en u naar het hoogste plateau van het land voert, biedt u schitterende vergezichten op de groene heuvels om u heen. Langs de kant van de weg doet de bevolking z’n best om handnijverheid aan de bezoekers te verkopen.
    Als de mogelijkheid zich voordoet zullen wij onderweg een aantal stops maken.
  • Via Pigg’s Peak, een oude legerplaats van de Britten, bereikt u Matsamo / Jeppe’s Reef en bent u weer op Zuid-Afrikaans grondgebied. Ook hier weer alle grensformaliteiten.
  • Via Malelane Gate, de zuidelijke poort, gaan wij het Kruger National Park binnen. Hier gaat u op zoek naar de ‘ Grote Vijf ‘: de leeuw, de olifant, de neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze bijnaam hebben ze gekregen omdat dit de gevaarlijkste dieren zijn om op te jagen en dus voor de jagers de meest gewilde jachttrofeeën opleverden. Nu zijn we verrukt als we ze in hun natuurlijke omgeving kunnen gadeslaan.

Kruger National Park

Het Kruger Park is met een oppervlakte van meer dan 24.000 km2 één van de grootste natuurreservaten ter wereld en één van de laatste ongerepte gebieden in Zuid-Afrika. Zeker nu het ‘Peace Park’ is opgericht, een initiatief van o.a. Prins Bernhard en Nelson Mandela. Het park in onmetelijk groot geworden, omdat in het noorden de hekken tussen Mozambique en Zimbabwe zijn weggehaald en zo de natuurlijke trek van de olifanten weer hersteld kon worden.
Het biedt u de grootsheid van de Afrikaanse bossen, de opwinding bij het gadeslaan van de ‘ Grote Vijf ‘ en een kans om weer op verhaal te komen. Met nog tal van andere wildsoorten, vogels, insecten, bomen, exotische struiken en bloeiende planten kunt u het Kruger Park in zijn volle schoonheid beleven.

  • Het is nu hoogseizoen, de zomer begint, de temperaturen stijgen en het regent vaak. Het park lijkt wel een grenzeloze kraamkamer, want nu worden de meeste jonge dieren geboren. Doordat er genoeg drinkwater is verspreiden de dieren zich over grotere gebieden met verschillende vegetaties. U kunt ze dus meer tegenkomen dan in het droge seizoen. Giraffen, impala’s en diverse andere antilopensoorten zijn er in grote getale, leeuwen zijn soms ook wel te vinden, het wildebeest en de zebra’s zult u zeker zien en een enkele keer vangt u ook een glimp op van het schuwe luipaard. De rangers van de Wildtuin, zoals de Afrikaners het park noemen weten vaak de favoriete plaatsen van de olifanten, neushoorns en buffels te vinden. Dankzij de regens bloeien de planten in al hun diversiteit en kleurrijke schakeringen. De bosviooltjes, die vaak langs de weg groeien, laten hun lieftallige gezichtjes zien.
  • Om van uw eerste dag in het Kruger Park niets te missen, wordt u heel vroeg gewekt. In open 4 x 4 jeeps gaat u dan onder leiding van de ervaren rangers van het park op safari. U heeft uiteraard gezorgd voor voldoende foto- en videomateriaal, want u zult uw camera’s vandaag vaak willen gebruiken! Gedurende de dag rijden wij met de grote bus naar ons volgende kamp en kunt u volop genieten van al het wild dat u misschien gaat zien. ’s Avonds krijgt u weer de gelegenheid om in een 4 x 4 wild te gaan ‘spotten’.
  • De eenvoudige picknick lunch in het park krijgt een feestelijk karakter door het glaasje welverdiende wijn dat erbij wordt geschonken.

Kruger National Park – Sabie

Natuurlijk vertrekt de bus weer vroeg om u nog zoveel mogelijk van het Kruger Park te laten zien voordat de reis verder gaat. U gaat stapvoets door het park – de maximum snelheid is 40 km -, dan heeft u immers de meeste kans om dieren te zien.

  • Nabij Orpen laat u het Kruger Park achter u en rijden wij, langs de plateaurand, naar het begin van de Panorama Route, een tocht van 100 kilometer door een wondermooi, schilderachtig landschap.
  • U komt langs ‘de Drie Rondavels’, dit keer geen kleine huisjes, maar een indrukwekkende rotsformatie die uit het landschap omhoog lijkt te rijzen. U staat hier op de rand van een groot plateau en kijkt uit over het Kruger Park en het Laagveld. Bij helder weer kunt u in de verte Mozambique zien liggen.
  • Hoe zacht kalkzandsteen in de loop der eeuwen is uitgesleten, kunt u zien bij ‘Bourke’s Luck Potholes’, de zogenaamde ‘kolkgate’.
  • Bij ‘God’s Window’ staat u op 1000 meter hoogte en heeft u bij helder weer een imposant uitzicht over het Laagveld, dat zich onder u tot in de oneindigheid lijkt uit te strekken.
  • Ook brengen wij nog een bezoek aan ‘Pilgrims Rest’, het oude gouddelverdorpje dat hier vlakbij ligt.
  • Aan het eind van de middag komt u aan bij Sabie, een rond 1875 ontstaan mijnwerkersdorpje. Nu is Sabie het middelpunt van de houtindustrie. De miljoenen bomen vormen samen het grootste kunstmatige woud ter wereld.

Sabie – Pretoria

Na het ontbijt rijdt u via de imponerende Long Tom pas, dwars door een landschap van steile heuvels, veelal aangeplant met eucalyptus richting Lydenburg.

  • De ruim 2000 meter hoge pas ontleent zijn naam aan het grote kanon dat door de Boeren werd gebruikt in hun strijd tegen de Britten. Op de pas staat als gedenkteken aan de strijd een replica van het kanon. De huidige weg is pas in 1953 geopend, maar het eerste karrenspoor dateerde uit 1873.
  • Van Lydenburg rijdt u via Dullstroom naar het plaatsje Belfast. Hier begint de ‘Nasionale route 4’ door de provincie Mpumalanga naar Pretoria, de zetel van de regering. Op weg naar ons hotel maken wij nog en korte tour door deze stad.
  • Ons hotel voor de komende 2 nachten is het Misty Hills Country Hotel in Muldersdrift.

Pretoria – Soweto v.v.

Uw laatste volle dag in Zuid-Afrika! Deze wordt op culturele wijze ingevuld.

  • U bezoekt ‘het zwarte dorp’ Soweto. U krijgt een rondleiding van een plaatselijke gids, die u alles laat zien, van de dure villa’s tot en met de plakkerskampen.
  • In de loop van de middag zijn wij terug in ons hotel en kunt u uitrusten of een duik nemen in het zwembad.
  • Tot slot van de dag en uw onvergetelijke tijd in het prachtige Zuid-Afrika krijgt u een afscheidsdiner aangeboden.