Over ons

De ervaring

Voor ons staat de ervaring, de belevenis centraal. Wij willen onze reizigers een land of een streek zo intensief mogelijk laten beleven en hen op deze manier een schat aan ervaringen en herinneringen meegeven. Soms zijn dit hele kleine dingen als een lokale markt die bruist van het leven, of juist de stilte van de Taklamakan Woestijn. Soms willen we u een adembenemende ervaring bieden zoals een diner op 262 meter hoogte in de TV toren van Shanghai, vanwaar het uitzicht over de verlichte miljoenenstad werkelijk fenomenaal is. Het wonderbaarlijke uitzicht op ’s werelds hoogste berg, de Mount Everest, vanuit het basiskamp aan de voet van de berg zult u uw leven lang niet meer vergeten.

Voor mijzelf was het een bijzonder moment om in Oudtshoorn in Zuid-Afrika met een jachtluipaard te stoeien en een paar dagen later bij Hermanus de walvissen uit het water te zien springen.

In Nieuw-Zeeland verwonder ik me over de ontzagwekkende ouderdom van de Kauribomen op het Noordeiland en heeft de ruige natuur van het Zuideiland mijn hart gestolen.

In Darjeeling heb ik met ingehouden adem van het uitzicht op de Himalaya genoten. De boeddhistische samenleving en de overweldigende natuur van Sikkim hebben op mij een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Al deze ervaringen en belevenissen en nog een ontelbaar aantal andere wil ik onze reizigers meegeven.

Persoonlijke aandacht
Mensen zijn fascinerende wezens. Ieder is op zijn of haar manier bijzonder. Onderweg leert u elkaar en uzelf, op een andere manier kennen. Het sociale aspect van de reis is voor ons belangrijk en daarom willen we onze groepen niet al te groot laten worden; tussen de 15 en 24 mensen maximaal.

Reizen verrijkt uw horizon, letterlijk en figuurlijk. Op reis komt u erachter dat onze Nederlandse waarden en normen zeer relatief zijn. Soms stemt dit tot nadenken, soms leidt het tot uitgebreide discussies. Met kleinere groepen is hier meer ruimte voor.

Comfort
Om de reiservaring maximaal aandacht te kunnen geven is comfort natuurlijk ook belangrijk. Wij besteden veel aandacht aan de keuze van de hotelaccommodatie, de vervoermiddelen en de maaltijden onderweg.

In de meeste plaatsen maken we gebruik van uitstekende hotels, of van de beste hotels die lokaal beschikbaar zijn. Het komt echter voor dat we kiezen voor een iets minder hotel in een leuke buurt in plaats van een hotel dat misschien wel beter is maar dat ver buiten de stad ligt. In onze ogen is het leuker om ’s avonds na het diner nog even door een interessante buurt te lopen dan in uw hotelkamer TV te kijken. Het omgekeerde komt ook voor, namelijk dat we voor een bepaald hotel kiezen omdat dat hotel op zich een belevenis is!

De ‘alles inclusief formule’
Om u de mogelijkheid te geven zich maximaal op de reis te concentreren kiezen wij ervoor om alle overnachtingen, alle excursies, al het vervoer en alle maaltijden in ons programma op te nemen. De extra kosten waar u onderweg voor komt te staan zijn de fooien voor de gidsen, de kofferwagens en de kofferjongens en het meisje dat uw hotelkamer schoon houdt. De drankjes bij de maaltijden zijn uiteraard ook voor uw eigen rekening, en ook uw souvenirs moet u helaas zelf betalen.

Om voldoende rust te garanderen heeft u hier en daar een keer een vrije ochtend of middag. Mocht u op deze tijdstippen toch excursies willen ondernemen dan zult u daar ter plaatse voor moeten betalen.

Een evenwichtige reisopbouw
Alle bestemmingen kennen wij uit eigen ervaring. Nieuwe bestemmingen worden door ons eerst zelf bezocht voordat we een nieuwe reis uitbrengen. We besteden erg veel aandacht aan de opbouw van de reis zodat u overal voldoende tijd krijgt om indrukken op te doen. Wij vinden het jammer om u een land ‘vanuit de bus’ te laten zien.

Vandaar dat onze reizen in een aantal gevallen langer (en dus duurder) zijn dan bij andere organisaties. Voor ons is dit een zeer bewuste keuze.

De reisbegeleiding
Voor het optimale verloop van een reis vinden wij het nodig dat u naast de gids ter plaatse, begeleid wordt door een reisleider van Da Cunha Travel. In de meeste gevallen reist hij of zij vanaf Schiphol met u mee, soms wordt u door ons ingecheckt en wacht uw reisleider u op, op de bestemming.

Mijn eigen ‘reisverslaving’ zal waarschijnlijk nooit meer overgaan en ik zal ieder jaar dan ook zeker een aantal reizen zelf begeleiden.

Daarnaast heb ik een aantal voormalige collega’s, stuk voor stuk ‘een kei in het vak’, bereid gevonden om voor Da Cunha Travel reizen te begeleiden.

Hoewel een reisbegeleider natuurlijk geen gids is, zijn we allen zeer bereisd en hebben we een schat aan ervaring. Onderweg zullen we u met raad en daad terzijde staan, desnoods 24 uur per dag.

De naam van onze onderneming

Toen ik nadacht over een geschikte naam voor de onderneming, schoot mij al snel de naam van een Portugese ontdekkingsreiziger uit de 16/17de eeuw door het hoofd, waarmee ik de voornaam deel: Tristan da Cunha. Hieronder vindt U in het kort zijn geschiedenis.

Tristan da Cunha

De man
Tristan da Cunha (Portugese schrijfwijze: Tristão da Cunha) was een Portugees zeevaarder die leefde van 1460 tot 1540.
Tristan behoorde tot de staatsraad van de Portugese koning Emanuel I, toen die hem tot onderkoning van India wilde benoemen. Terwijl Tristan de vloot waarmee hij naar India zou zeilen aan het organiseren was werd hij blind. De koning benoemde daarop Francisco de Almeide tot onderkoning.
De blindheid van Tristan bleek van voorbijgaande aard te zijn. In 1505 kreeg hij als opdracht om de oostkust van Afrika te verkennen en een fort te bouwen aan de mond van de Rode Zee om daardoor de handel tussen de Arabieren en India te bemoeilijken.

Op 5 april 1505 vertrok hij als commandant van de achtste Portugese Oostindië-expeditie vanuit Lissabon naar India. Zijn vloot bestond uit 16 schepen.
Varend langs de kust van Afrika raakte zijn vloot verspreid, o.a. door stormen en ruzie met Alfonso de Albuquerque (één van z’n onderbevelhebbers). Albuquerque die geen orders wilde opvolgen en andere ideeën over de te volgen route had splitste zich met een aantal schepen af van de vloot.
Met de resterende schepen trachtte Tristan een snellere route om de punt van Afrika te vinden. Op die route ontdekte hij in 1506 een aantal eilanden, waarvan hij het grootste naar zichzelf vernoemde. Omdat de oceaan te woest was en hij geen beschutte landingsplaats vond, heeft hij nooit een voet op het eiland gezet.

Bij zijn verkenning van de oost Afrikaanse kust deed hij Madagaskar, Mozambique en Brava (Somalië) aan, waar hij de Arabieren versloeg. Hij veroverde het eiland Sokotra aan de mond van de Rode Zee en bouwde daar een fort. Vervolgens zeilde hij door naar India waar hij zich ondescheidde bij verschillende acties. Daarna keerde hij terug naar Portugal.

In 1514 werd hij door de koning als ambassadeur naar paus Leo X gezonden om verslag uit te brengen van de Portugese veroveringen in Afrika en Azië en om talloze kostbare geschenken te brengen. Dankzij zijn talenten als onderhandelaar werd hij daarna nog vele malen naar Italië gezonden om geschillen tussen Portugal en de paus te helpen oplossen.

In 1540 overleed hij op tachtigjarige leeftijd in zijn paleis in Lisabon.

Het eiland

Tristan da Cunha is het hoofdeiland van de gelijknamige groep eilanden in het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan.
De groep bestaat uit zes vulkaaneilanden liggend op de Midden-Oceanische rug: Tristan da Cunha, Gough, Inaccessible, Nightingale, Middle en Stoltenhoff.
Sinds 1816 behoort deze groep eilanden tot de Engelse kolonie St. Helena.

Het eiland Tristan da Cunha is het enige dat permanent bewoond wordt. Op Gough staat een weerstation waar periodiek meteorologen verblijven. De andere eilanden zijn onbewoond.

Het eiland is vrijwel cirkelvormig, heeft een doorsnede van 10 km en oppervlakte van 98 vierkante kilometer.

De vulkaan van Tristan da Cunha steekt 2060 meter boven de zeespiegel uit. Tot er in 1961 een uitbarsting paats vond, werd gedacht dat de vulkaan dood was.
Tristan da Cunha is een van de meest afgelegen eilanden van de wereld. Het dichtstbijzijnde vasteland is de zuidpunt van Afrika en die ligt op ruim 2400 km afstand.

Tristan da Cunha kent slechts één nederzetting, Edinburgh waar circa 300 mensen wonen.
Deze bewoners zijn merendeels afstammelingen van Britse soldaten die op dit eiland gestationeerd waren in de tijd dat Napoleon gevangen zat op St. Helena (1815 – 1821). St. Helena ligt in noordoostelijk richting, op ongeveer 1900 km afstand. Verder wonen er ook nog afstammelingen van walvisvaarders en schipbreukelingen.

Aansprakelijkheid

  • Op al onze reizen en verbintenissen is met uitsluiting van ieder ander rechtsstelsel het Nederlands recht van toepassing.
  • Als gevolg van lokale omstandigheden (aardverschuiving, brug kapot, hevige regenval etc.) kan het voorkomen dat vertragingen optreden, de route moet worden aangepast of een excursie moet worden afgelast of worden verschoven naar een ander tijdstip. Wijzigingen kunnen derhalve voorkomen.
    Indien de hiervoor genoemde omstandigheden leiden tot extra kosten, zijn deze voor rekening van de reiziger.
  • Hoewel wij onze uiterste best doen om de gehele reis aan de door ons gestelde hoge eisen te laten voldoen kan het door lokale omstandigheden voorkomen dat wij bijvoorbeeld niet terecht kunnen in het hotel waar onze wens naar uitgaat. In een dergelijk geval bieden wij u een gelijkwaardig of beter alternatief aan.
  • In de praktijk blijkt het dat luchtvaartmaatschappijen niet altijd rekening houden met de door ons aangevraagde preferenties. Ook hier doen wij onze uiterste best maar wordt de definitieve beslissing niet door ons genomen. Ook een medische verklaring biedt geen garantie.
  • Voor opbouwende kritiek staan wij altijd open. Mocht u onderweg een serieuze klacht hebben laat u dan ter plaatse een verklaring opstellen door uw reisleider. Na afloop van de reis kunt u desgewenst met ons contact opnemen voor afhandeling van uw klacht.