Groepsreis naar Nieuw-Zeeland

nieuw zeeland reizenInleiding

Deze reis brengt u via een tussenstop in Singapore naar ´Down Under´.

U komt Nieuw-Zeeland binnen in Auckland, de grootste stad van het land. Na kennis gemaakt te hebben met deze kosmopolitische stad zoeken we rust en stilte in de Bay of Islands en op het uiterste puntje van het Noordeiland bij Cape Reigna.

In Rotorua maken we kennis met de Maori cultuur, waarna we in het Tongariro National Park de voet van de hoogste berg van het Noordeiland verkennen.

De hoofdstad Wellington besluit ons bezoek aan het Noordeiland.

Op het Zuideiland beginnen we met een boottocht door de ´Sounds´, een nationaal park op het noordelijkste puntje van het Zuideiland.

Nabij Nelson bezoeken we een ander bijzonder nationaal park: het Abel Tasman National Park. Ook hier maken we de spectaculaire natuur van zeer dichtbij, per boot, mee.

Dan vervolgen we onze reis naar de westkust van het Zuideiland via de goudzoekersstreek van de Buller Gorge. Het uitzicht op Mount Cook is nabij de Frans Joseph gletsjer vooral in de vroege morgen een belevenis.

Queenstown is het belangrijkste vakantieoord voor de Nieuw Zeelanders en dat willen we uiteraard meemaken voordat we de rust weer opzoeken in opnieuw een beroemd natuurpark: het Fiordland National Park bij de Milford Sound.

Het stadje Dunedin, aan de oostkust heeft nog steeds haar onmiskenbare Schotse karakter. Eens was dit stadje het vertrekpunt voor de Zuidpoolexpedities.

We sluiten onze reis af in het rustieke Christchurch.

Het reisprogramma

Auckland

Vandaag maken we een stadstour door Auckland, met meer dan een miljoen inwoners de grootste stad van Nieuw-Zeeland. We rijden door Queenstreet, de modieuze hoofdstraat van de stad en aan het eind daarvan ligt de haven van Auckland. We bezoeken het Auckland Museum, dat een uitgelezen collectie Maori kunstvoorwerpen bezit. Ook de tentoonstelling over de natuur van Nieuw-Zeeland is de moeite waard. Dan rijden we via de wijk Parnell naar de beroemde brug van Auckland en steken we over naar de ´North shore´. We rijden naar de wijk Devonport waar we lunchen. Na de lunch keren we naar het centrum van Auckland terug, maar we doen dit op een bijzondere manier; we nemen de ferry van Devonport terug naar de stad. De rest van de middag is aan uzelf.

Het diner gebruiken we op een bijzondere plaats, met een adembenemend uitzicht!

Auckland – Bay of Islands

We rijden vanochtend naar het noorden, via de nationale route 1. We komen door prachtige plaatsjes als Orewa en Waiwera voordat we de kust uit het oog verliezen. Na de koffiestop in Wellsford verlaten we de hoofdweg bij het kleine plaatsje Bynderwyn. We slaan af naar het westen en volgen de ´Twin Coast Discovery road´ die via de oude ‘gumdiggers velden’ naar de kauribossen voert. In het plaatsje Matakohe bezoeken we het beroemde Kauri Museum en leren we over de beroemde boom. Onze lunch gebruiken we ook in Matakohe.

Dan voert onze weg ons naar het noorden, naar het nationale natuurreservaat met de welluidende naam Waipoua. In deze streek staan de oerbossen zoals ze eeuwenlang bijna het hele Noordeiland bedekten. Overal om u heen ziet u de beroemde kauribomen. Na hun jeugd van meer dan 250 jaar, ze zijn dan meer dan vijftig meter hoog, verliezen de kauribomen hun onderste takken en blijft alleen de majestueuze kruin van de boom over.

We maken een stop midden in het tropische woud. Vlak bij staat een reus van een kauriboom, de Tanu Mahuta, de Maori uitdrukking voor ´de heer van het woud´. De boom is 55 meter hoog, heeft een omtrek van ruim 14 meter en wordt geschat op een respectabele leeftijd van meer dan 2200 jaar.

In Opononi zien we voor het eerst de westkust van het Noordeiland. Dan rijden we weer naar het oosten en komen we aan het einde van de middag aan in de Bay of Islands, het beroemdste vakantiegebied voor de Nieuw-Zeelanders op het Noordeiland. Ons hotel is direct aan het strand gelegen.

Bay of Islands – Cape Reigna v.v.

Een bijzondere dag vandaag, met een speciale bus van de beroemde firma Fullers rijden we naar het uiterste noorden van het Noordeiland, naar Cape Reigna. We rijden eerst door weidse graslandschappen voordat we weer door kauribossen komen. Onze ochtendkoffie gebruiken we op een bijzondere plaats, in een kaurihout werkplaats. In de omgeving wordt in de moerassen nog het ´swamp kaurihout´ gevonden: enorme stronken van letterlijk eeuwenoude kauribomen. Sommige van deze stronken zijn meer dan 45.000 jaar oud. De producten die van dit eeuwenoude hout gemaakt worden durven we bijzonder te noemen.

Vanaf Kaitaia leidt een enkele weg naar het noorden, naar Cape Reigna. Deze streek behoort nog immer aan de Maori´s. Voor hen is dit een heilige plek, zij geloven dat de zielen van de overledenen vanaf deze plek naar de onderwereld vertrekken. Nabij de vuurtoren van Cape Reigna, die op zee tot op een afstand van 50 kilometer te zien is, zien we Tasman Zee en de Grote Oceaan, die ook Stille Zuidzee genoemd wordt, bij elkaar komen.

We gebruiken onze picknick lunch op het strand.

De terugweg naar de Bay of Islands is spectaculair, we rijden met de bus over het strand van de ´Ninety Mile Beach´, en zelfs stukken door de branding!

Aan het eind van de middag komen we terug in de Bay of Islands.

We maken vanochtend een boot cruise door de Bay of Islands en u zult zien dat de naam niet onterecht is, de baai is letterlijk bezaaid met kleine eilandjes. De meeste zijn beschermd natuurgebied maar een aantal zijn bewoond. We varen naar het oosten, naar de ´hole in the rock´, een vreemd gevormd eilandje in de baai. Er zit inderdaad een gat in de rots en dat gat is zo groot dat we er zelfs met de boot doorheen kunnen.

Na terugkomst gebruiken we onze lunch in Paihia, dan rijden we via Whangarei terug naar Auckland waar we aan het eind van de middag aankomen.

Auckland – Rotorua

We verlaten het kosmopolitische Auckland en rijden naar het zuiden, via Huntley, Hamilton en Cambridge naar Rotorua. Huntley staat bekend om de schapen en voor het eerst zult u de Romney schapen in het landschap zien. Dit zijn de bekendste schapen van Nieuw-Zeeland. De streek rondom het pittoreske Cambridge is beroemd vanwege de paarden die er gefokt worden. Er staan in deze streek nogal wat beroemde stoeterijen en de hier gefokte jaarlingen brengen op de jaarlijkse veiling veel geld op. Opvallend is dat in alle weiden waar paarden staan meerdere bomen staan, dit zorgt er voor dat de paarden in de zomer geen zonnebrand oplopen.

Aan het begin van de middag komen we aan in actief vulkanisch gebied, de Taupo Volcanic zone. De breuklijn tussen de aardschollen van de Indisch-Australische plaat en de plaat van de Stille Zuidzee loopt recht door dit gebied. U kunt het niet alleen ruiken maar ook zien, rondom Rotorua ziet u overal in het landschap kleine rookpluimen en geisers. Na aankomst in de stad nemen we u mee voor een wandeling naar het meer Rotorua en uiteraard het bekende ´Bath House´, het meest markante bouwwerk van de stad.

Maar Rotorua staat niet alleen bekend vanwege de vulkanische activiteit, het is ook het thuisland van de Maori´s. Vandaar dat we u vanavond willen laten kennis maken met de Maori cultuur in hun eigen dorp. We zijn te gast in hun gemeenschapshuis, het Te Aronui-a-Rua, en maken een echte Hangi mee.

Rotorua

We beginnen onze dag in Rotorua in het thermische reservaat Whakarewarewa. Dit is nog steeds eigendom van de Maori stammen en onze rondleiding wordt dan ook door hen verzorgd. De ´Pohutu´ geiser (´de grote plons´ in het Maori) spuit 25 maal per dag kokend water omhoog tot een hoogte van meer dan 30 meter. De ´Geyser Flat´ is een ‘silicaterras’ waar u overal pruttelende modderpoelen en kleine geisers aantreft. De geur van zwavelwaterstof ruikt u overal.

Daarna bezoeken we het Maori Arts and Crafts Institute. Hier worden de oude ambachten van de Maori´s, zoals houtsnijden en jadebewerking onderwezen aan de nieuwe generaties. Wist u dat een Maori zich pas ´meester houtsnijder´ mag noemen na een opleiding van acht jaar? U zult zien dat alle symbolen in de Maori architectuur een betekenis hebben.

Na de lunch is het tijd voor een bezoek aan de ´Rainbow Springs´.

Meer dan 2 miljoen liter kristalhelder bronwater borrelt hier per dag uit de grond omhoog.
Tijdens de rondleiding door het kleine natuurpark wordt ons alles verteld over de regenboogforel. Ook zien we hier de beroemde boomvarens en kunnen een blik werpen in het nachtverblijf van Nieuw-Zeelands symbool de Kiwi.
Verder ziet u tuatara´s. Dit is een tot 60 cm lange hagedissensoort die ongeveer 225 miljoen jaar geleden is ontstaan. Tuatara’s kunnen tot 300 jaar oud worden.

Daarna bezoeken we de Rainbow Farm waar we alles te horen krijgen over de veeteelt in Nieuw-Zeeland. We zien de koeien, krijgen te horen op welke tijd het wereldrecord schaapscheren staat en zien de verschillende schapenrassen van het eilandenrijk.

Rotorua – Tongariro National Park

Op weg naar Taupo bezoeken we het Waiotaupo thermische reservaat en maken een wandeling langs een aantal warme en koude poelen die allerlei verschillende kleuren hebben.

Daarna drinken we koffie in het kleine vakantieparadijs Taupo, gelegen aan het gelijknamige meer. Eens was dit meer een vulkaan en de uitbarsting daarvan is waarschijnlijk de grootste vulkaanuitbarsting geweest die de aarde ooit gekend heeft.

In de verte zien we onze bestemming al liggen: het Tongariro National Park. De vulkanen de Tongariro en daarachter de besneeuwde Ruapehu torenen boven het landschap uit.

Het Tongariro National Park is 7600 km� groot en omvat drie actieve vulkanen: de Tongariro (1968 meter), de Ngauruhoe (2291 meter) en de Ruapehu, die met 2797 meter de hoogste berg van het Noordeiland is.

In de winter is het een drukbezocht skiparadijs, in de zomer is de natuur overweldigend. We maken een wandeling door deze overweldigende natuur waar het vulkanisme alles bepalend is. Het uitzicht van hier is adembenemend!

We overnachten in het beroemde ´Grand Chateau Hotel´.

Tongariro National Park – Wellington

Vandaag verlaten we het National Park en het gebergte via de ´Rangipo desert road´. Vanaf deze weg, temidden van een desolaat vulkanisch woestijngebied is bij helder weer het uitzicht op de drie vulkanen een fotostop meer dan waard. Deze actieve vulkanen zijn in 1995 en 1996 nog tot uitbarsting gekomen en spuwden hun stof tot ver in de omtrek. Dan dalen we via met schapen bedekte heuvels af naar het zuiden. We komen door o.a. Taihape, dat bekend staat als ´Rubber Boot City´ en waar de jaarlijkse wedstrijd ´rubberlaarsgooien´ de nationale televisiezenders haalt. In het plaatsje Hunterville staat een standbeeld van de vriend van de schapenboer; de schaapshond. Nog steeds is het stadje beroemd vanwege de fokkers van schapenhonden.

We vervolgen onze weg via Bulls en Otaki en rijden het laatste stuk van onze dag langs de westkust naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, waar we aan het eind van de middag aankomen. Voordat we naar ons hotel rijden maken we echter een stop op een plek waar u een prachtig uitzicht heeft over Wellington: Mount Victoria. Hoewel de heuvel slechts 168 meter hoog is ziet u van hieruit zelfs het Zuideiland liggen!

Wellington

Wellington werpt zich op als politiek en cultureel middelpunt van het eilandenrijk van Nieuw-Zeeland.

We verkennen vanmorgen de stad en bezoeken het ´Te Papa Tongarewa´, het grootste museum van de hoofdstad.

Uiteraard bezoeken we ook de Parliament Buildings, in de volksmond de ´Bee hive´ genaamd, waar de regering zetelt.
De ´Old Parliament Building´ staat nog steeds en is een bezienswaardigheid op zich, het is namelijk geheel uit hout opgetrokken en is daarmee het grootste houten gebouw van het zuidelijk halfrond.

Met de kabeltram maken we een ritje de heuvel op naar de botanische tuin van Wellington, waarin we een wandeling maken.

Na de lunch heeft u een paar uurtjes aan uzelf om nog eens lekker door de binnenstad van Wellington te wandelen.

Wellington – Picton

We nemen vandaag afscheid van het Noordeiland maar we doen dat wel op een bijzondere manier. We varen met de ferry van de ´Inter Islander´ de haven van Wellington uit en zien hoe achter ons de stad Wellington langzaam kleiner worden.
Op het bovendek staat een stevige bries, maar de meeuwen weten met hun gekrijs boven het geluid van de wind uit te komen.

In ruim drie uur, afhankelijk van de deining zoals de kapitein altijd bij vertrek meldt, varen we van het Noordeiland naar het Zuideiland.

Onze eerste indruk van het Zuideiland is overweldigend, want we varen via de Queen Charlotte Sound naar het kleine havenstadje Picton. Ondanks het vertrek van de walvisvaarders in de 18de eeuw bruist de haven nog steeds van het leven en wordt het hout van de pijnbomen die op het Zuideiland op grote schaal zijn aangeplant van hier verscheept naar Auckland. Daarnaast biedt de mossel- en oesterteelt nieuwe werkgelegenheid. Picton is een leuk stadje en het is de moeite waard om na het diner nog even een wandeling te maken en van het uitzicht over de sounds te genieten.

We overnachten in het kleine havenplaatsje Picton.

Marlborough SoundMarlborough Sounds National Park

Vandaag maken we een boottocht door de kreken en Sounds van het Nationale Park. We zullen vele vogels zien, zeehonden en ook dolfijnen worden hier regelmatig waargenomen.
Tijdens onze boottocht krijgt u een indruk van de prachtige natuur van de Sounds.

We picknicken onderweg op een prachtig plekje dat alleen onze schipper weet te vinden.

Aan het eind van de middag komen we terug in ons hotel in Picton.

Picton – Nelson

Na het ontbijt rijden we naar de wijnstreek rondom Blenheim waar witte wijnen geproduceerd worden die beroemde prijzen gewonnen hebben. We gebruiken onze lunch op een wijngaard.

Daarna rijden we naar Havelock waar we een laatste overweldigend uitzicht hebben op de Sounds.

Dan trekken we verder via het Mount Richmond Forest park naar het plaatsje Nelson waar we in de middag aankomen.

Nelson staat bekend om de gezellige binnenstad rondom de kathedraal. De moeite waard om voor het diner nog eens te verkennen.

Nelson – Abel Tasman National Park v.v.

Vandaag brengen we de gehele dag door in het Abel Tasman National Park.
Het park is voor Nieuw-Zeelandse begrippen klein en omvat slechts 225 km�.
De kustlijn en de natuur zijn echter van een adembenemende schoonheid.

We maken een boottocht langs deze prachtige kust en maken een uitgebreide wandeling. Zeehonden zullen we zeker zien, dolfijnen worden hier vrijwel dagelijks waargenomen en de mogelijkheid bestaat dat we hier zelfs walvissen zullen zien.

Nelson – Greymouth

Onze rit vandaag voert ons door prachtige natuur. Eerst rijden we door de beboste heuvels van de Golden Downs Forests nabij de plaatsjes Wakefield, en Foxhill. Dan volgen we de heuvels van de Hope Range tot aan Murchinson, waar we onze ochtend koffie gebruiken.

Dan vervolgen we onze weg door een werkelijk prachtig natuurgebied, de Buller Gorge. Vroeger bekend vanwege de goudzoekers, tegenwoordig een waar paradijs voor de natuurliefhebbers.

Onze picknick lunch gebruiken we aan de westkust van het Zuideiland. Nabij Westport is een zeehondenkolonie op een eilandje, vlak aan het strand. Vanaf een heuvel ziet u de zeehonden spelen of luieren op de rotsen.

Dan rijden we via de kust naar het zuiden. Onderweg bezoeken we de beroemde ´Pancake Rocks´ bij Punakaiki. De vreemd gevormde rotsen laten het zeewater hoog opspatten door de nauwe ´blow holes´.

De kustlijn hier aan de westkust is van een adembenemende schoonheid en we zullen zeker een aantal keren stoppen om wat foto´s te maken.

Greymouth – Frans Joseph, Westland National Park

We rijden het eerste stuk langs de kust en het duurt niet lang voordat we de Nieuw-Zeelandse Alpen aan de horizon zien verschijnen.

In het stadje Hokitika drinken we nog koffie voordat we richting berggebied rijden. Dit gebied staat niet alleen bekend vanwege de besneeuwde bergen maar ook vanwege het laagland regenwoud. Aan de westkust van het Zuideiland valt extreem veel neerslag, tot 5000 mm per jaar. Gecombineerd met de aangename temperatuur zorgt dit voor weelderige, dichtvertakte wouden.

Vlak voordat we aankomen in het stadje Frans Joseph, maken we een stop bij Lake Mapourika.

’s Middags verkennen we het Westland National Park dat zich uitstrekt van de top van de Nieuw-Zeelandse Alpen tot aan de Tasman Zee en een gebied van ruim 1175 km� beslaat.
De hoogste bergen in het park steken boven de 3500 meter uit.
Het park is beroemd vanwege de besneeuwde bergtoppen, de imposante gletsjers, het dichte regenwoud en de schitterende meren.

Van de ruim 60 gletsjers die het park telt zijn de Frans Joseph gletsjer en de Fox gletsjer de beroemdsten.
We maken een wandeling door het prachtige natuurgebied op weg naar de Frans Joseph gletsjer.

Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid een helicoptervlucht over het berggebied te maken. Beslist een aanrader!

Frans Joseph – Wanaka

Als het weer helder is willen we de zonsopgang meemaken bij Lake Matheson waar Mount Cook en Mount Tasman zich in het water weerspiegelen. Een uitzicht dat u uw leven lang zult herinneren! We maken een wandeling rondom het meer door een prachtig natuurgebied.

Vervolgens bezoeken we de Fox gletsjer die we tot aan de voet kunnen beklimmen. Ook hier lopen we weer door prachtige natuur.

Daarna voert onze tocht ons dwars door de Nieuw-Zeelandse Alpen.

Bij het plaatsje Haast verlaten we de westkust en rijden de bergen in. Vanaf de weg zien we bergpieken met namen als “Shattered Peak”, Mount Victor en later ook Mount Brewster.

Dan volgen we de Makarora rivier tot aan het Wanaka Meer en het gelijknamige plaatsje.
Van de zonsondergang aan het meer zult u genieten!

Wanaka – Queenstown

Vandaag volgen we op weg naar Queenstown de oude goudzoekersroute.

Als het weer het toestaat willen we de beroemde pasweg nemen naar Queenstown. Dit is de hoogstgelegen weg in geheel Nieuw-Zeeland en toch iets bijzonders om mee te maken.

In de middag komen we in het pittoreske Queenstown aan.

Queenstown

We doen het rustig aan vanochtend.

We lopen van ons hotel het stadje in naar de botanische tuin en maken daar een wandelingetje. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de kade van Queenstown en het nu beroemde schip de TSS Earnslaw. Dit schip is een overblijfsel van de mijnbouwtijd en het 51 meter lange schip, liefkozend ´The lady of the Lake´ genoemd, is uitgerust met een 500 pk sterke stoommachine. We nodigen u dan ook graag uit om een boottocht met dit schip te maken over het meer Wakatipu. Onze ochtendkoffie gebruiken we aan boord.

Na de lunch nemen we u mee met de gondel naar boven, de Remarkables op, zoals de bergen achter Queenstown genoemd worden.

Van hier heeft u een prachtig uitzicht over het stadje en het meer Wakatipu.

In de middag heeft u een paar uurtjes aan uzelf om op uw gemak door Queenstown te wandelen, een terrasje te pakken of wat te winkelen.

Queenstown – Fiordland National Park – Te Anau

We vertrekken vroeg vandaag want we hebben een bijzonder mooie dag voor ons.

Door het schapengebied, beroemd vanwege de Merino schapen rijden we via Mossburn naar Te Anau, gelegen aan het gelijknamige meer.

Dan rijden we via een prachtige route het Fiordland National Park binnen. Het park is met zijn 21.000 km� het grootste natuurreservaat van Nieuw-Zeeland. Vanwege de unieke geologie, de flora en de fauna is het uitgeroepen tot werelderfgoed van Nieuw-Zeeland. Het gebied is ontstaan in de laatste IJstijd en de bergen zijn bedekt met gematigd regenwoud.

In de middag maken we een boottocht door de beroemde Milford Sound.

U ziet de Mirte Peak, zo genoemd vanwege de gelijkenis met mijter van een bisschop en de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland, de Bowen Falls.

Tijdens de boottocht zien we zeker zeehonden en pingu�ns, vaak wordt het schip een tijdlang door dolfijnen begeleid.

Na de boottocht rijden we op ons gemak terug naar Te Anau en maken we onderweg een aantal stops om u van het prachtige natuurgebied te laten genieten.

Te Anau – Dunedin

We vertrekken vandaag pas na de lunch uit Te Anau, dus u heeft vanochtend ruimschoots de tijd om een ochtendwandeling langs het meer Te Anau te maken. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid een vlucht te maken met een watervliegtuig of helikopter over het prachtige natuurgebied.

Na de lunch vertrekken we voor onze tocht naar de oostkust, we doorkruisen vandaag bijna het gehele Zuideiland.

Aan het eind van de middag komen we aan in de ´Schotse´ stad Dunedin.

Dunedin

Als eerste bezoeken we vandaag de ´Pinguïn Place´, een beroemd natuurreservaat, dat in 1984 gesticht werd voor het behoud van de bijna uitgestorven Yellow-eyed pinguïn (Nederlandse benaming: gluur- of witoog pinguïn).
Dit dier dat de wetenschappelijke naam draagt van Megadyptes antipodes wordt door de Maori’s ‘Hoiho’ genoemd en dat betekent ‘lawaai maker’.
Deze pinguïnsoort wordt gekenmerkt door een gele iris en een gele band om de kop. Het dier wordt tot 70 cm groot bij een maximum gewicht van 8 kg en kan 22 jaar oud worden.
Onder leiding van een ervaren gids krijgen we een rondleiding door de kolonie en zien de vogels van zeer dichtbij.

Daarna is het tijd om naar de uiterste top van het Otago schiereiland te rijden. Dit is de enige plaats in de wereld waar de Royal Albatros (Nederlandse benaming: konings albatros) in de nabijheid van mensen broedt. De gids neemt ons mee de kolonie in en vertelt ons alles over deze vogel. Wist u dat deze albatros weken in de lucht kan blijven en zelfs vliegend kan slapen?

Na de lunch krijgen we een rondleiding door het Olveston House.

In de middag heeft u een paar uurtjes de tijd om op uw gemak door Dunedin te slenteren. Misschien wilt u het beroemde station van Dunedin eens zien, of loopt u liever naar het Octagon, het centrum van Dunedin?

Dunedin – Christchurch

Vandaag volgen we de oostkust naar het noorden. Onze eerste stop is echter al vlak buiten Dunedin waar we een prachtig uitzicht hebben op de stad en het Otago schiereiland.

Dan vervolgen we onze weg naar het noorden. Onze koffie gebruiken we bij Moeraki, een bijzondere plaats. Op de kust hier liggen ronde ´boulders´, grote ronde stenen. Sommige hebben een omtrek van meer dan 4 meter! Zo´n 60 miljoen jaar geleden zijn ze ontstaan toen kalkzouten zich op de zeebodem ophoopten rondom een harde kern. Soms spelen hier de kleine zwart-witte Hector dolfijnen aan de kust.

We gebruiken onze lunch in Timaru.

Aan het eind van de middag komen we aan in Christchurch, de grootste stad op het Zuideiland.

Christchurch

Christchurch is de hoofdstad van de provincie Canterbury en is in 1850 gesticht. Vele gebouwen, monumenten, tuinen en parken dateren nog uit die tijd en de stad ademt nog de sfeer van die tijd. De stad wordt doorsneden door de rivier de Avon, aan weerszijde omzoomd met oude wilgen.

We bezoeken als eerste het Cathedral Square, midden in het centrum van Christchurch. Het plein wordt gedomineerd door de anglicaanse Christ Church Cathedral. Een ander historisch gebouw aan het plein is het postkantoor en het oude voormalige Government Building. De trappen van de Cathedral trekken soms wonderlijk volk, waaronder ´de wizard van Christchurch´, die hier zijn zegeningen en soms vooral vervloekingen aan het adres van de overheid uitspreekt.

Vervolgens maken we tramritje door de stad waarbij we alle bezienswaardigheden van de stad aan ons voorbij zien gaan. We stappen uit bij het Arts Center, gevestigd in de vroegere gebouwen van de universiteit van de stad. Nu zijn in de gebouwen winkeltjes, galeries en ateliers van kunstenaars ondergebracht. De moeite waard om op uw gemak door heen te wandelen.

Na de lunch nemen we u naar de Christchurch Gondola. Hiermee gaan we omhoog, naar de rand van een uitgedoofde vulkaan. Dit is ons laatste uitzicht over het Zuideiland, maar bij helder weer ziet u geheel Christchurch aan uw voeten en in de verte de Canterbury Plains en de Nieuw-Zeelandse Alpen.