Op vakantie in Parijs met de trein

Gare Montparnasse is een van de zes belangrijkste treinstations in Parijs. Het is gelegen in de wijk Montparnasse, in het XIVe arrondissement. Het treinstation wordt bediend door voorstedelijke en regionale treindiensten, met name die in het zuidwesten van Frankrijk, plaatsen zoals Tours, Bordeaux, Rennes en Nantes.

Sinds de opening in 1840 is Gare Montparnasse vele malen groter geworden dan zijn oorspronkelijke grootte, en verwerkt nu zo’n 50 miljoen passagiers per jaar. Het is het eindpunt van verschillende treindiensten, waaronder de TGV Atlantique, de Intercités-diensten, de TER Basse-Normandie 2, de TER Haute-Normandie, de TER Pays de la Loire 23 en de Transilien.

Reizen naar Gare Montparnasse

U kunt Gare Montparnasse bereiken door metrolijn 4 (van Gare du Nord en Gare de l’Est), lijn 12 of 13 (van Gare Saint-Lazare) te nemen of bus nr. 91 te nemen vanaf Gare de Lyon en Gare d’Austerlitz.

Gare du Nord is het treinstation waar je heen kunt reizen met de Thalys vanuit Nederland. Reis met de trein naar Parijs vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam. Met de trein reizen naar de Hoofdstad van Frankrijk is de meest populaire optie onder reizigers.

Eiffeltoren

Het oriëntatiepunt van Parijs: in 1889 schonk Gustave Eiffel de Franse vlag een mast van 300 meter om de honderdste verjaardag van de revolutie te herdenken.
Praat over Parijs en je herinnert je de Eiffeltoren. De toren van Gustave Alexandre Eiffel steekt 320 meter boven de oevers van de Seine uit in al zijn glorie van stalen liggers. De man die het Vrijheidsbeeld een ruggengraat gaf, ontwierp dit typisch Parijse symbool slechts als een tijdelijke tentoonstelling voor de tentoonstelling van 1899 en slaagde erin om alle 7.000 ton ervan in minder dan twee jaar samen te klonteren.

Arc de Triomphe

Deze boog werd gebouwd ter nagedachtenis aan het Grote Leger van Napoleon op de top van de Champs-Elysées.

Champs-Élysees

De triomfweg gericht op de Arc de Triomphe.

Notre Dame

Het grote Franse religieuze gebouw, meesterwerk van gotische architectuur.
De kathedraal uit de 12e tot de 14e eeuw is een studie van gotische schoonheid en waterspuwers, solide met gedrongen, vierkante geveltorens en gracieus met luchtbogen aan de zijkanten. Het is zo vaak gerenoveerd, verfraaid, geplunderd en gerestaureerd dat het een wonder is dat het nog enige architectonische integriteit heeft.

Het Louvre

Het Grand Louvre – een voormalig koninklijk paleis dat voor het publiek werd geopend als kunstgalerie toen de Franse Revolutie toesloeg – heeft 195.000 vierkante meter aan galerijen, vijf miljoen bezoekers per jaar en meer dan 30.000 tentoongestelde werken verspreid over drie millennia. Louvre herbergt een opmerkelijke collectie antiquiteiten uit Griekenland, Etrurië, Rome, Egypte en de Oriënt. Kijk vooral naar Vinci’s Monalisa, Venus de Milo en Winged Victory of Samothrace die van het Louvre hun thuis hebben gemaakt.

Musee d’Orsay

In 1986 consolideerde Parijs de meeste collecties Franse kunst van 1848 tot de Eerste Wereldoorlog op de meest onwaarschijnlijke plek: een oud omgebouwd treinstation. Hoewel de Orsay eerdere werken heeft van onder meer Ingres en Delacroix, zijn de grootste trekpleisters ongetwijfeld die publieksvriendelijke impressionisten.

Centre George Pompidou

Dit is de beste plek in de stad om de creativiteit van de vorige eeuw te waarderen. Er zijn galerijen met moderne kunst, exposities in muziekonderzoek, industrieel ontwerp, filmgeschiedenis en fotografie. Op het hellende plein voor de deur vinden straatoptredens plaats. Cafetaria op de bovenste verdieping heeft een fantastisch uitzicht.

Musée Picasso

Het museum heeft een van de beste collecties van Picasso’s meesterwerken met 203 van zijn schilderijen, 177 beeldhouwers en duizenden schetsen en gravures. Enkele van de meesterwerken hier zijn Le Baiser, Panfluit, Twee vrouwen die langs het strand rennen, Naakt in een rode fauteuil en De kruisiging.

Opera

Twee opera’s: de originele gebouwd door Garnier in 1875 & Opera Bastille uit 1989.

Place de la Bastille

Oriëntatiepunt van de Franse Revolutie, tegenwoordig beter bekend als een hippe wijk waar de nieuwe opera werd gehouden.

Place des Vosges, Le Marais

Een beroemd plein uit het begin van de 17e eeuw met enkele van de mooiste Parijse appartementen midden in een middeleeuwse wijk.

heilig Hart

Basiliek gebouwd ter ere van het “Heilig Hart van Jezus” om de zonden van de natie te verlossen na het bloedvergieten van de Commune van Parijs in 1870, kijkt uit over Parijs vanaf de Montmartre-heuvel.

Kasteel van Versailles

Het Zonnekoningpaleis in Versailles ligt op een half uurtje met de trein van Parijs.
Als je in Parijs bent, is een excursie van een half uur naar Versailles om zijn extravagante 17e-eeuwse paleis te zien een optie die je niet wilt missen. Dit is een paleis van werkelijk monumentale proporties en benoemingen die in 1624 door Lodewijk XIII zijn begonnen als een jachthuis en zijn huidige vorm hebben gekregen door Lodewijk XIV, de Zonnekoning.