Groepsreis naar Tibet

Inleiding
Tibet, het dak van de wereld. Letterlijk het hoogst gelegen land van deze aarde. Een desolaat landschap, oneindige verlatenheid, met in de verte een silhouet dat naderbij komt. Het blijkt een pelgrim te zijn op weg naar een bedevaartsoort, een beroemd klooster, op driehonderd kilometer afstand van zijn woonplaats. Hij gaat dank zeggen voor de kleinzoon die gezond geboren is. Hij legt de afstand te voet af, met een blijde glimlach op zijn gezicht. Hij klopt me vriendelijk op mijn rug en wenst de zegen van Boeddha voor mijn tocht, dan vervolgt hij blijmoedig zijn weg. Verderop, op de top van de berghelling, aan de voet van de wapperende gebedsvlag, draait hij zich om en zwaait nog een keer, dan verdwijnt zijn gestalte over de top.

tibet reizen

Ergens kan ik me niet voorstellen dat in dit desolate landschap, onder deze barre omstandigheden, mensen kunnen en willen leven. En toch, er ligt iets spiritueels, iets magisch over het landschap, iets dat ik niet kan benoemen, maar dat ik tot in mijn botten voel.

‘Het is het gebrek aan zuurstof in de lucht’, zou een nuchtere Hollander kunnen opmerken. Misschien, maar misschien is het meer.

Het is een bijzondere ervaring om aan de voet van het Potala Paleis in Lhasa naar boven te kijken en je te realiseren dat jij het bent die dit ziet en dit mag beleven. Door de voormalige residentie van de Dalai Lama lopend laat ik de geur van yakboterlampen vermengd met wierrook op me inwerken als het geschreeuw in een nabijgelegen zaal me wakker doet schrikken. Haastig ga ik kijken. Omringd door een aantal zittende monniken staan twee in het rood geklede jongelingen verhit tegen elkaar te schreeuwen. Als ik verbaasd mijn wenkbrauwen optrek vertelt de gids met een glimlach dat dit een onderdeel van het Boeddhistisch onderwijs is: de lessen in logica waarbij een bepaald standpunt van alle kanten bekeken, beredeneerd en beargumenteerd moet worden.

Een paar dagen later sta ik op de top van een pas naast de in wind wapperende gebedsvlaggen. Ik laat de ruwe stof door mijn vingers glijden en bekijk de schildering van de paarden, bedoeld om de gebeden naar de hemel te voeren. De wind speelt door mijn haren en ik moet mijn ogen tot spleetjes knijpen tegen de overweldigend helder blauwe hemel.

Vanuit Rongphu, een klein klooster in een verlaten vallei, kijk ik naar de Mount Everest, met 8850 meter de hoogste berg van de aarde. Omringd door de adembenemende grootsheid van de natuur voel ik me nietig, maar tegelijkertijd zijn al mijn zintuigen tot het uiterste gespannen en lijk ik aandacht te kort te komen om dit alles in me op te kunnen nemen. Een onbeschrijfelijk gevoel, ik kan er geen woorden voor vinden.

Kathmandu

Vandaag nemen we u mee naar het Durbar plein, het religieuze centrum van de stad Kathmandu. U maakt kennis met de typische Nepalese architectuur, waarbij vooral de raamkozijnen bijzonder zijn. Zo heeft het Kastamandab 48 verschillende stijlen houtsnijwerk in de kozijnen. Op het Durbar plein zult u vele hindoeïstische monniken zien in hun traditionele rode gewaden.

op weg naar lhasaKathmandu – Lhasa (Tibet)

Vandaag vliegen we naar ‘het dak van de wereld’. Onze bestemming is Lhasa, de beroemde hoofdstad van Tibet, tegenwoordig, net als tijdens de Yuan en Qing dynastie, onderdeel van het Chinese Rijk.

Al bij uw aankomst op het vliegveld van Lhasa, dat op 90 km van de stad ligt, zult u het merken dat de lucht een stuk ijler is dan wij gewend zijn, want we bevinden ons nu op ruim 3600 meter. De gids en de bus staan voor ons klaar en als we de formaliteiten hebben afgehandeld kunnen we instappen voor de rit naar Lhasa.

We rijden van het vliegveld in 1½ uur naar Lhasa city. Onderweg stoppen we een paar keer om u van het adembenemende landschap te laten genieten.

In Lhasa rijden we direct door naar ons hotel en checken u in. Het is toch een flinke reis geweest en daarom doen we het vanmiddag rustig aan. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en misschien is het lekker om even bij te komen van de vermoeienissen. Of u kunt, met de door ons verstrekte stadskaart in de hand, alvast de omgeving verkennen en een wandelingetje maken, bijvoorbeeld naar de Jokhang Tempel of naar het grote plein in het centrum van Lhasa, waaraan het zo bekende Potala Paleis is gelegen.

’s Avonds staat het diner voor u klaar. Het is niet onverstandig om een beetje op tijd te gaan slapen want het kost extra energie om aan de hoogte te wennen en we hebben in de komende dagen een heleboel interessants voor u op het programma staan.

Lhasa

Vandaag maken we een uitgebreide verkenningstocht door de wereldberoemde stad Lhasa. Met de bus rijden we eerst naar het plein, midden in de stad, om van het bekende Potala Paleis een paar foto’s te schieten. Daarna worden we door onze gids rondgeleid door het paleis, een rondleiding die al gauw 2½ uur in beslag zal nemen. We maken kennis met het Tibetaanse Boeddhisme, zien voor het eerst het Levensrad en u zult verbaasd zijn over de prachtige, gerestaureerde muurschilderingen. Houdt u er rekening mee dat in het paleis slechts tegen betaling gefotografeerd mag worden.

Na de rondleiding is het al weer tijd voor de lunch. Voor Tibetaanse begrippen eten wij luxueus, want wij eten rijst, hetgeen vroeger slechts was weggelegd voor de rijken. Alleen in de lagere delen van Tibet wordt wat rijst verbouwd, het overige moet worden ingevoerd vanuit China. Voor de Tibetaanse bevolking vormt gerstemeel, tsampa, het hoofdbestanddeel van de maaltijd.

Vanmiddag bezoeken we het Norbulinka, de zomerresidentie van de Dalai Lama, prachtig gelegen in een schaduwrijk park. Vroeger liepen hier alleen monniken, de meeste in de gewaden van de Gelugpa orde, tegenwoordig is het een museum. U zult vanmiddag zien dat de Lama’s weliswaar een fraai zomerverblijf hadden, maar dat ze, net als de eenvoudige monniken, zelf ook in soberheid leefden. De privé vertrekken van de Dalai Lama waren niet overdadig weelderig ingericht. Tijdens de Culturele Revolutie is er hier veel verwoest maar gelukkig is de restauratie nu in volle gang en grote delen van het paleis zijn weer in de oude glorie hersteld.

Vandaag zetten we onze verkenningtocht voort en bezoeken we de Jokhang Tempel, één van de oudste Boeddhistische heiligdommen van Lhasa en misschien wel heel Tibet. U zult pelgrims vanuit het hele land de rondgang om de tempel zien maken, linksom uiteraard. Gebeden prevelend en met een gebedsmolen in de hand lopen ze een aantal malen om de tempel heen. De handelaren en hun bezoekers op de voor de tempel gelegen Bakhor markt, gaan respectvol aan de kant voor de pelgrims. In de tempel vertelt onze gids over de historie van de tempel. Achter alle onderdelen van de prachtige architectuur zit een betekenis en vele van de muurschilderingen zijn werkelijk adembenemend om te zien. De Jokhang tempel is gelukkig weer volop in gebruik en overal in de tempel zult u pelgrims zien, druk in de weer met yakboterlampen en het stoken van wierrook. Vanaf het dak van de tempel heeft u een geweldig uitzicht op het Potala Paleis en misschien moet u daar toch maar een paar foto’s aan wagen.

Na afloop van de rondleiding door de tempel geven we u de tijd om op uw gemak over de markt te lopen. Als u op zoek bent naar interessante souvenirs, dan is de Bakhor markt dè plaats om uw ogen goed de kost te geven. Afdingen is een kunst op zich en die zult u zich enigszins eigen moeten maken, want het wordt op deze markt zeker van u verwacht.

Dan is het alweer tijd voor de lunch, die we in een eenvoudig restaurantje in de stad gebruiken.

Versterkt gaan we dan op weg naar het Sera klooster, een kilometer of vijf buiten de stad, prachtig gelegen met op de achtergrond een paar flinke bergen. Omdat we al zo hoog zitten hebben we het niet in de gaten maar een aantal van die bergen steekt ruim boven de 5000 meter! Sera behoort tot de Gelugpa orde en is gesticht in 1419. Het Boeddhistisch onderwijs dat hier vroeger werd gegeven was van zeer hoog niveau en om die reden alleen al was het klooster bekend door heel Tibet. Het is weer in gebruik en ook het onderwijs is weer hervat. Daarom blijven we iets langer, want vaak worden er vanaf 15.30 op de binnenplaats weer debatten gehouden. Logica is de basis daarvoor en de monniken moeten met goede argumenten komen om elkaar te kunnen overtuigen. Maar het gebeurt duidelijk ook met het hart, want het kan er soms heftig aan toe gaan!

Na het ontbijt rijden we met de bus naar het Deprung klooster, even buiten de stad. Ook dit klooster behoort tot de Gelugpa orde. Het ligt ongeveer 8 kilometer van het centrum van de stad en was ooit de woonplaats voor meer dan 10.000 monniken. Tegenwoordig leven er weer monniken in het klooster, op dit moment zijn het er bijna 800. Het klooster is gesticht in 1416 AD door een discipel van Tsongkhapa zelf. De architectuur van de tempel is een goed voorbeeld van de oude Tibetaanse stijl en het is prachtig gelegen tegen de voet van de berg met de naam Gephel Ri (5240 meter). Denkt u er weer even aan dat u voor fotograferen in de tempel moet betalen. De gelden daarvan komen ten goede aan de restauratie.

Na de lunch, die we gebruiken in de stad, na afloop van ons bezoek aan Deprung, rijden we terug naar ons hotel en heeft u de rest van de middag voor uzelf. Misschien wilt u even bijkomen van al de indrukken die heeft opgedaan en u alvast voorbereiden op de komende dagen, want er staat u nog heel wat moois te wachten.

Als u daarvoor voelt nemen wij u echter nog graag een keer mee de stad in. Of misschien doet u dat liever zelf? Vooral de Tibetaanse wijk rondom de Jokhang tempel is een aanrader!

Lhasa – Gyangze

Na een stevig ontbijt gaan we op weg en verlaten we Lhasa. We hebben de bus ingeruild voor 4×4 terreinwagens. We zitten met slechts drie personen in een wagen zodat ieder een perfect uitzicht heeft. Het eerste stuk van de route is bekend. Na de brug slaan we af van de hoofdweg en gaan de bergen in, op weg naar het Yamdroke meer. Onderweg stoppen we een aantal keren om van het landschap te genieten. We beklimmen onze eerste pas, de Kamba-La pas (4970 meter). Uiteraard stappen we hier uit om het fascinerende uitzicht over het Yamdroke meer op ons te laten inwerken. Laten we hopen dat het zicht helder is, want we zitten zo hoog dat we letterlijk met ons hoofd in de wolken verkeren. In de verte ziet u de eerste besneeuwde bergtoppen; Mount Nojin Kangtsang, met een hoogte van ruim boven de 7.000 meter domineert het landschap. Soms staan er Tibetaanse boeren met hun prachtig opgetuigde yaks op de pas. Voor een kleine vergoeding willen ze graag voor u poseren of maakt u een ritje op de rug van de ruige koe.

Via een steenslag weg met een bijna ontelbaar aantal haarspeldbochten dalen we af naar het Yamdroke meer. Het meer is heilig voor de Tibetanen en zij geloven dat het de woonplaats is van een aantal wraakzuchtige godheden. Geregeld maken pelgrims een tocht rondom het meer, een tocht die zeven dagen in beslag neemt!

Wij eren de godheden op een andere manier, wij gebruiken onze picknick lunch aan de oever van het meer.

Vervolgens gaan we verder. In een dorpje verderop kijken we of we even op bezoek mogen bij een lokale boerenfamilie. Elektriciteit is op het platteland nog een onbekend verschijnsel, net zoals waterleiding. De omstandigheden zijn bar, vooral in de winter, maar voor de Tibetanen is het nooit anders geweest en de kinderen rennen met blije gezichten door het dorp.

Als we verder gaan beneemt het volgende uitzicht u letterlijk de adem want de Karo-La pas ligt op 5045 meter! Het is een prachtige rit via Nagartse, dat op 4200 meter ligt, naar Gyangze en we zullen onderweg een paar keer stoppen, niet alleen voor foto’s. Uw reisleider fungeert op deze trip ook als koffiejuffrouw en we hebben alles aan boord. Voordat we Gyangze bereiken moeten we echter nog een pas over, de Sima-La pas (4300 meter).

Aan het eind van de middag komen we misschien wat vermoeid, maar vol indrukken, aan in Gyangze (3950 meter).

Gyangze – Xigaze

We beginnen deze dag met een bezoek aan het Palkhor klooster, dat uit 1418 dateert. Historisch gezien behoorde Gyangze tot de Sakya orde, maar ook in deze stad stonden in lang vervlogen dagen al kloosters van de Gelugpa orde. Palkhor behoort tot deze orde en ligt in het noorden, vlak bij het oude Tibetaanse centrum van het stadje. Het kloostercomplex wordt omgeven door een hoge muur op de bergrug, onderdeel van de vervallen Dzong (Fort) van Gyangze. De muurschilderingen en de thangka’s van het klooster zijn beroemd.

Naast het indrukwekkende klooster staat de beroemde Gyangze Kumbum. Wij noemen het gebouw een stupa, in het Tibetaans heet het een chörten. De chörten is ook van binnen te bekijken en u zult zien dat de naam Kumbum, die letterlijk vertaald ‘tienduizend beeltenissen’ betekent, een zeer toepasselijke naam is. In de fresco’s is zowel Nepalese als Chinese invloed te herkennen.

Daarna gaan we op weg naar Xigaze, een 90 kilometer verderop. Gelukkig is de weg een heel stuk verbeterd, want vroeger was het een rit van meer dan 6 uur! Onderweg stoppen we een aantal keren om het landschap in ons op te nemen en uiteraard vergeten we de koffie niet. De Tibetaanse gids en chauffeur vinden het maar vreemd, zij hebben liever de nationale drank van Tibet; de yakboterthee. Hierbij wordt sterke thee vermengd met een stevige klont yakboter en een schep zout. Goed roeren en klaar! Om eerlijk te zijn, voor ons was de herinnering beter dan de ervaring. Maar wie weet heeft u meer Tibetaanse smaakpapillen dan wij.

Onderweg willen we een schooltje bezoeken en in een dorpje in de bergen willen we wat nader kennis maken met de Tibetaanse bevolking. Misschien worden we wel uitgenodigd om een boerenhuis van binnen te bekijken.

De lunch gebruiken we in Xigaze, na Lhasa de grootste stad van Tibet en de hoofdstad van de prefectuur Tsang.

In de middag lopen de de ‘kora’, de pelgrimstocht rondom het Tashilhunpo klooster. Hierbij komen we door allerlei kleine straatjes van de Tibetaanse wijk en hebben we een fantastisch uitzicht over het Tashilhunpo klooster. Wij zullen u wijzen waar de ‘hemelbegravenissen’ gehouden worden.

Tashilumpo kloosterXigaze

Xigaze is na Lhasa de grootste stad van Tibet en het is de hoofdstad van de prefectuur Tsang. Sinds de Mongoolse heerschappij over Tibet is Xigaze de zetel van de Panchen Lama. Deze zetelt in het Tashilhunpo klooster en het is dit klooster dat wij als eerste bezoeken. De prachtige architectuur komt vooral in het vroege ochtendlicht goed tot zijn recht, als de zon zich reflecteert op de gouden daken. Voor wat betreft het aantal monniken is het Tashilhunpo klooster het grootste klooster in geheel Tibet en het is de moeite waard om er de tijd voor te nemen. Het klooster dateert uit 1447 en werd gesticht door een discipel van Tsongkhapa, Genden Drup. Deze is postuum als eerste Dalai Lama benoemd. Vroeger was het klooster één van de mindere kloosters van de Gelugpa orde, maar nadat de vijfde Dalai Lama verklaarde dat zijn leermeester, de toenmalige abt van het Tashilhunpo klooster, een manifestatie van Amithaba was, steeg de status van zowel de abt als het klooster enorm. De manifestatie van Amithaba gaat voort via reïncarnatie en heeft als titel Panchen Lama (Wijze Leraar).

Na de lunch, die we in de stad gebruiken, maken we een wandeling door de oude Tibetaanse wijk. Een bezoek aan de lokale markt geeft u een indruk van het dagelijks leven van de Tibetanen. Vele vrouwen op de markt dragen het familiebezit in juwelen om hun nek en in hun oren. Geregeld worden de markten bezocht door nomaden die hier hun waren verkopen of ruilen. Uw kans om goedkoop aan yakboter te komen!

Xigaze – Shekar

Een stevige rit vandaag en daarom vertrekken we vroeg. We vervolgen de Friendship Highway en onderweg genieten we van het landschap. Uiteraard stoppen we regelmatig, nu eens om de benen te strekken, dan weer voor een mooi uitzicht of, heel gezellig, voor koffie. Voordat we voor onze lunch stoppen beklimmen we de Yulung-La pas, op ruim 4950 meter (kmp 5014). Een goede plek voor een foto.

De lunch gebruiken we ongeveer halverwege de rit, in Lhatse. Hoewel het maar een klein plaatsje is is het een belangrijke stop voor vooral het handelsverkeer vanuit Nepal. Dit is waar benzine wordt ingenomen en de chauffeurs een ruststop maken.

Wij gaan verder via de Highway. Opmerkelijk zijn ook de kilometerpaaltjes langs de kant van de weg. Hierop staat de afstand vanaf Beijing vermeld. Zo ligt Lhatse op 5052 kilometer van Beijing.

In de verte zien we een forse klim voor ons liggen, de Gyatso-La pas, die hoger is dan alle passen die we tot nog toe gehad hebben. Als we de wagens aan de kant zetten staan we op 5220 meter hoogte. U kunt het aan de ijle, maar zuivere lucht merken, op deze hoogte is het zuurstofgehalte aanmerkelijk minder.

Er komt nu een stuk slechte weg en onze snelheid zullen we moeten aanpassen tot stapvoets rijden. Het landschap is echter van zo’n onbeschrijfelijke schoonheid dat u het waarschijnlijk niet zo heel erg zult vinden. 32 kilometer verder, bij kilometerpaaltje 5115 krijgt u het eerste uitzicht op de majestueuze Himalaya keten en als het helder is kunt u de Mount Everest in de verte zien liggen. In Tibet heet de berg Qomolangma. Uiteraard is dit voor ons aanleiding om te stoppen en het uitzicht op ons in te laten werken.

Een paar kilometer verderop draaien we van de weg af en rijden naar Shekar waar we de nacht door brengen.

Shekar – Rongphu v.v.

’s Morgens vroeg stappen we weer in onze stevige Jeeps en maken ons op voor een hobbelige, maar misschien wel de meest spectaculaire rit van ons leven.

Bij het dorpje Chay gaan we van de ‘Highway’ af en vandaar gaat de weg omhoog en omhoog tot we de Pang-La pas bereiken, op een hoogte van 5200 meter! Het uitzicht is letterlijk adembenemend op deze hoogte. Bij helder weer en dat is het gelukkig vaak in Tibet, ziet u in de verte de hoogste bergketen van de wereld, de Himalaya. Het is een relatief jong gebergte dat ontstaan is toen de landmassa die nu India is tegen het proto-continent Eurazië botste. Het groeit nog steeds en wordt ieder jaar een paar centimeter hoger. In de verte ziet u de Malaku, de Lhotse, Mount Everest zelf en de Gyachung Kang en Cho Oyu. Een klein bord op de pas laat u zien welke berg waar ligt. Dit uitzicht vergeet u uw leven niet meer!

Vandaar gaan we weer naar beneden en passeren het dorpje Passum.
Na het dorpje Japon dwingt het uitzicht over de Zombuk vallei ons alweer om de wagens aan de kant te zetten.
Het volgende dorpje Chö Dzom is waarschijnlijk de hoogst gelegen boerengemeenschap in de wereld.
Van Chö Dzom is het niet ver meer naar onze bestemming Rongphu.

Al ver voor Rongphu zien we de Mount Everest liggen. Majestueus torent de bergreus boven de omringende bergkammen uit. Rongphu is slechts een klein klooster, maar het is het hoogst gelegen klooster in de wereld. Het ligt in een kleine vallei vanwaar het uitzicht op de Mount Everest onvergetelijk is. Als u bent uitgestapt na de vermoeiende rit en het landschap op u laat inwerken zult u begrijpen waarom de Everest voor de Tibetanen een heilige berg is.

Hier willen we onze picknick-lunch gebruiken.

Na de benen gestrekt te hebben gaan we echter verder, want, we gaan op weg naar het basiskamp van de Mount Everest, waar vandaan de expedities vertrekken die de bergreus via de noordzijde willen beklimmen. Het is slechts een korte rit, maar het gaat wel behoorlijk naar boven. Bij het basiskamp parkeren we onze Jeeps en stappen we uit. Het is goed mogelijk dat het kamp gonst van de bedrijvigheid, want voor bergbeklimmers uit de gehele wereld vormt de Mount Everest de ultieme uitdaging. Maar ook voor degenen die een dergelijke uitdaging graag aan zich voorbij laten gaan is het bezoek een heel bijzondere belevenis. We staan nu op ruim 5200 meter!

Het landschap om u heen zal al uw aandacht op eisen en we nemen er uitgebreid de tijd voor om het op ons in te laten werken.

In de middag rijden we terug naar Shekar waar we de nacht doorbrengen.

Shekar – Tingri

Vandaag hebben we slechts een korte weg te gaan. We doen het dan ook rustig aan en nemen de tijd om een wandeling te maken en uitgebreid van het majestueuze landschap te genieten. Onderweg hebben we misschien geluk en kunnen we de Himalaya in de verte zien liggen.

In het weidse landschap onderweg naar Tingri komen we misschien nomaden met hun yaks tegen. Strikt gesproken zijn dit geen yaks, maar de beroemde drong, een kruising tussen een yak stier en een Tibetaans rund. Ze zijn niet geheel zwart en ook een stuk kleiner dan de volbloed yaks. Het is echter een fantastisch gezicht, deze machtige dieren tegen de achtergrond van de besneeuwde toppen van de Himalaya.
Onze lunch gebruiken we in de open lucht.

Halverwege de middag arriveren we in Tingri (4390 meter). Ons onderkomen in Tingri is eenvoudig maar schoon. Het gezang van de dochters van de hoteleigenaar maakt dat we ons snel thuis voelen.

We willen vanmiddag nog een korte rit maken, want niet ver van Tingri hebben we bij helder weer een prachtig uitzicht op de Mount Everest en de Cho Oyu.

Tingri – Zhangmu

Een mooie rit vandaag. Het landschap blijft spectaculair, woestijn op een hoogte van ruim 4000 meter, afgewisseld met velden waarop de Tibetanen gerst verbouwen voor hun dagelijkse Tsampa. Het Himalaya massief ligt aan onze linkerhand terwijl voor ons het Kailash massief op doemt.

Onderweg moeten we onze laatste hoge passen over, de Lablung-La pas met een hoogte van 5050 meter en de Tong-La pas met een hoogte van 5120 meter. Beide passen lenen zich uitstekend voor een korte stop.

Onze lunch gebruiken we in Nyalam (3750 meter). We zijn alweer gedaald tot de Lhasa hoogte. De Nepalese invloed wordt hier al duidelijk voelbaar.

Van Nyalam daalt de Friendship Highway in een rap tempo en u ziet het landschap voor uw ogen veranderen. Het desolate landschap maakt plaats voor uitbundige vegetatie, watervallen en kleine riviertjes. Onderweg stoppen we om onze benen even te strekken of een paar foto’s te schieten.

Van hier is het niet ver meer naar Zhangmu (2380 meter) waar we onze laatste nacht in Tibet doorbrengen.

Zhangmu is een typisch grensplaatsje waar Nepalezen, Tibetanen en Chinezen handel met elkaar drijven. In de lucht hangen de geuren van India en Nepal, maar op straat kunt u ook Tibetaanse nomaden tegen komen.

Zhangmu – Dhulikel (Nepal)

Vandaag moeten we afscheid nemen van onze Tibetaanse gids en chauffeur. Ze brengen ons naar de grens en zelfs door het kleine stukje niemandsland. Bij de ‘Vriendschapsbrug’, de formele grens tussen Tibet en Nepal laden we onze koffers uit. We moeten ze zelf meenemen, het stukje de brug over.

Na de formaliteiten aan de Nepalese zijde van grens, staat de Nepalese gids ons bij de bus op te wachten.
Als we de koffers aan boord hebben kunnen we beginnen aan de prachtige rit naar Kathmandu.

We zullen regelmatig stoppen, voor het mooie landschap en misschien om de benen weer eens te strekken?

Rond lunchtijd komen we aan in het kleine dorpje Dhulikel, gelegen aan de voet van de majestueze Himalaya. Bij helder weer hebben we vanuit ons hotel een phenomenaal uitzicht op de hoogste bergen van de wereld.

Na de lunch nemen wij u mee het kleurrijke dorpje in, om kennis te maken met de hardwerkende bevolking.

Dhulikel – Kathmandu

Vanochtend rijden we op ons gemak door het prachtige Nepalese landschap. Onderweg stoppen we geregeld. De ene keer voor een mooi uitzicht, de andere keer voor een wandelingetje langs de rijstvelden.
Een lokale markt is uiteraard een aanleiding om te stoppen en ook met de herder van een geitenkudde maken we graag een praatje.

Rond lunchtijd komen we aan in Kathmandu en checken we in in ons hotel.

Na de lunch nemen we u mee de stad in voor een uitgebreide wandeling door de oudste en meest kleurijke wijk van de stad.
U komt hier niet alleen ogen te kort, het Nepalese straatleven is ook bijzonder geurig, vooral als u in de buurt komt van de groenten- en kruidenmarkt.

Let u op uw wandeling eens op de typische architectuur van de Nepalese huizen. Veel van de huizen hebben vijf verdiepingen. De eerste verdieping is vaak een winkeltje of restaurantje, de tweede verdieping dient om gasten of vrienden te onthalen, op de derde verdieping wordt gekookt, de vierde verdieping dient als slaapverblijf en de vijfde verdieping tenslotte wordt als opslagruimte gebruikt.